BIST 9.898
DOLAR 32,59
EURO 35,04
ALTIN 2.458,38

Şanlıurfa-Adıyaman Konferansları ve “4 Kardeş Şehir” Konseri...

Herşey, bir projede birlikte çalıştığım, İstanbul THM Kosoru Ses Sanatçısı, dostum Salih Turhan’ın , “Müziğin İzinde, 4 Kardeş  Şehir” projesi için Urfa’ya gidiyoruz demesi ile başladı. Söyleseydin  “bende katılırdım” dedim. Hemen yerimi ayırtınca, ben de gitmişken değerlendireyim deyip, Harran Ün. Rektörü, İTÜ’den değerli hocam Prof.Dr. M.Sabri Çelik’i aradım. Sağolsun, iki dakika sonra Rektör danışmanı Öğr.Gör.Hatice Parmaksız Aradı; konuyu, günü, nasıl geldiğimi v.b. derken yarım saatte işi bitirdi. Sonra, Adıyaman Ün. Rektörü, değerli hocam Talha Gönüllü’yü aradım. Biraz sonra Konservatuar Müdürü Doç.Dr.Barış Toptaş  aradı, yarım saat içinde o da işi bitirdi. Ve, konserli,2  konferanslı bir program hayata geçmiş oldu.

Konferanslarda; kurumsallaşma, sanat kurumlarının  sınırları, mezun çıktılarının belirlenmesi, dil birliği, müzik terminolojisinden  yanlış-doğru örnekler, bildirilerde kullanılan dil yanlışları, yayınlar/basılmış metotlar, bildirilerde başlıkla-içeriğin uyuşmaması, akademik hayatta  etikliğin önemi, liyakatlı sanatçı olmak, müzikte okumanın önemi, kişilikli sanatçı olmak v.b." konulara değiniyorum.

Örneklerde, genellikle kişi isimlerine yer vermiyorum. Çünkü, önemli olan anlayış birliği. Burada; Ayşe han. yapıyor, diğer yerde Ali Bey yapıyor.

Elbette, öğrencilerden gelen sorular arasında; müzik eğitimi bölümleri varken, neden Konservatuar mezunlarının da öğretmen olduğu, veya; bu bölümlerden mezun olanlar neden sanatçı sınavlarına giriyor ve sanatçı oluyor? da var...

Elbette, sanat kurumlarının ne yetiştireceği, amaçları çizilmeden bunu çözmek zordur.

Tıpkı, geçmişte  “konservatuarların yeterli olmaması ya da asıl  görevini yapmaması sonucu, yayın “kuruluşu olan TRT’nin; derlemeler yapması, sanatçı istihdamına önem vermesi v.b. gibi.

Konferanslar, kurumlararası bilgi akışı için çok önemli..

“4 Kardeş Şehir” Konseri..

Bu konserin ilk ayağı İstanbul’da CRR’de yapılmıştı, o zaman 3 kardeş şehir’di, şimdi Bakü’de eklendi ve 4 kardeş şehir oldu.

Şanlıurfa’daki konser, 2019 Göbeklitepe Yılı Özel Konseri olarak organize edilmişti. Genel Sanat Yönetmeni Salih Turhan, bu konuda çok çaba sarfetti. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve TRT Sanatçıları’ndan oluşan 25 kişilik orkestra ve solist; Şanlıurfa-Elazığ/Harput-Kerkük-Bakü’ye ait türkülerden örnekler verdi.

ELFED Genel Başkanı Faik İçmeli; bir kültür sevdalısı olarak, gerçekten bu işe gönül vermiş. Kolay değil, bu tür büyük organizasyonları yapmak.

Konsere destek veren Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol’a da teşekkür etmek lazım. Gerçi, yeniden aday olmadığı için camiasına kırgındı, ama hizmet hizmettir, ve siyaset bu; Ne? Ne zaman? Kim? soruları bir kişinin ağzına bakıyor.

Biz Harran Ün.Rektörü M.Sabri Çelik hocamla katıldık. Hocam, sanatçılara plaketleri vermek üzere sahneye çağrıldı. Konser sonrası, sanatçılarla birlikte düzenlenen yemeğe katıldık.

Konu Şanlıurfa ve Göbeklitepe olduğu için; Şanlıurfa Valisi’ni, B.B.Başkanı’nı,İl Kültür Müdürü’nü, İlçe Belediye Başkanı adaylarını, B.B. ve İlçe Belediye Kültür Müdürleri’ni de aramızda görmek isterdik. İlle de bir bakan gelince mi boy gösterilecek? Garipsedik!..

Bu 4 kardeş  şehirde yaşayan insanların sadece  müzikleri değil; “konuştukları dilleri, deyimleri, atasözleri, bilmeceleri, gelenek ve görenekleri, nişan-kına gecesi-düğün adetleri, yemekleri” de benzerlik göstermektedir.

Konserle; “Azerbaycan’daki Türkler, Irak’taki Türkmen’ler ile Şanlıurfa ve Elazığlılar’ın, müziğin izinden giderek; kardeşliğini, birlik ve beraberliğini vurgulamak, farkındalık yaratmak” amaç edinilmiş.

Programda, sırasıyla; Şanlıurfa Müzik Faslı, Elazığ/Harput Müzik Faslı, Kerkük Müzik Faslı, Azerbaycan/Bakü Müzik Faslı ile özel türküler ve türlerden (gazel, hoyrat, divan) örnekler verildi.

Programa katılan tüm sanatçı dostlarımı, Salih Turhan nezninde  kutlarım.

Çünkü; 30’a yakın eserin seslendirilmesi, programın aksamadan yürümesi, şiir ve açışlarla zenginleştirilmesi kolay değil.

Nice kardeş şehirlere…