BIST 10.269
DOLAR 32,26
EURO 34,79
ALTIN 2.440,83
HABER /  GÜNCEL

Şanghay'daki yüzücülere 'güvenli lokanta' listesi

Çin'in Şanghay kentindeki Dünya Su Sporları Şampiyonası'na katılan yüzücülerden, yasadışı ilaçların vücutlarına girmesini önlemek için sadece belli lokantalarda yemek yemeleri istendi.

Abone ol

Shanghai Daily gazetesinin haberine göre, 16-31 Temmuz tarihleri arasında yapılacak Dünya Su Sporları Şampiyonasına katılan yüzücülere, "güvenli lokanta ve oteller"in listesi dağıtıldı.

Reuters haber ajansının bildirdiğine göre, şampiyonaya katılan bazı takımlar, yediklere ete performans artırıcı Clenbuterol maddesi katılması olasılığına karşı, kendi yiyecekleri etleri ithal edebilmek amacıyla Şanghay Gıda ve İlaç Dairesi'ne başvuruda bulundular.

Çin'de, yağsız et ürtetebilmek için bazen, yasadışı bir katkı maddesi olan Clenbuterol, domuz ve sığır gibi hayvanların yemlerine karıştırılıyor.

Clenbuterol, Dünya Anti-Doping Kurumu'nun listesinde yer alan, kullanımı yasak maddelerden biri ve vücutlarında bu maddenin bulunduğu saptanan sporcular iki yıl süreyle spor karşılaşmalarından men edilebiliyor.

Şanghay Gıda ve İlaç Dairesi Başkan Yardımcısı Xie Minqiang, "Yemekle ilişkili herhangi bir kaza yaşanmaması ve yasak maddelerin yemek zincirine karışmaması için, belirlenmiş olan otel ve lokantalarda kullanılan tüm besinlerin ve pişirme yöntemlerinin sıkı gözetim altında olduğuna dair bize güvence verildi." dedi.

Çin'de son yıllarda zehirli sütten, domuzlara verilen büyüme ilaçlarına ve patlayan karpuzlara kadar, gıda dalında çeşitli skandallar yaşanmıştı.