BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Sandıktan yeni bir kriz çıktı

Ukrayna'da 'Turuncu devrim' seçimi kaybetti ama kazanan da olmadı gibi

Abone ol

Ukrayna'da dün yapılan erken seçimde oyların yüzde 80'i sayılırken, Başbakan Viktor Yanukoviç'in liderliğini yaptığı Bölgeler Partisi, Turuncu Devrim'in simge ismi Yulya Timoşenko'nun Bloku'nu geçerek ilk sıraya oturdu.

Ukrayna Merkez Seçim Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, ülkedeki oyların yüzde 80'inin sayıldığı ve buna göre Yanukoviç'in Bölgeler Partisinin yüzde 32.60, Timoşenko'nun Blokunun yüzde 31.80, Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko'nun desteklediği ''Bizim Ukrayna Partisi''nin yüzde 14.95, Komünist Partinin yüzde 5.24, Litvin'in oluşturduğu Blokun yüzde 4.02 ve Sosyalist Partinin yüzde 3.11 oranında oy alarak, barajı geçmeye en yakın parti durumuna geldiği belirtildi.

Seçimde garip gecikme

Devlet Başkanı Yuşçenko, Yanukoviç'in öne geçmesinin ardından İçişleri Bakanlığına özellikle ülkenin doğu bölgesinde kullanılan oyların sayımının neden geciktiğini soruşturması talimatı verdi. Yuşçenko, Ukrayna televizyonlarından yayınlanan konuşmasında, ''Ukrayna'nın doğu ve güneyindeki oyların sayımındaki gecikmeden kaygı duyuyorum. Güvenlik güçlerine, bu bölgelerdeki seçim sandıklarında yavaş sayımla ilgili acil bir inceleme başlatması talimatı verdim'' dedi. Herhangi bir parti veya kişi ismi vermeyen Yuşçenko, seçimde sahteciliğe başvuracak kişilerin mutlaka cezalandırılacağını söyledi.

Ülkeyi yeni bir kriz bekliyor

Siyasi analistler, Başbakan Yanukoviç'in müttefikleri komünistlerin de yüzde 5 oranında oy aldığını belirterek, Bölgeler Partisi ve Komünistlerin şimdiki oylarının toplamının koalisyon hükümeti kurulması için yeterli olmadığını ve ülkeyi yine uzun dönem sürecek koalisyon görüşmelerinin beklediğine dikkati çektiler.