BIST 10.109
DOLAR 32,38
EURO 34,78
ALTIN 2.411,94
HABER /  GÜNCEL

Samsun'daki selde ölü sayısı artıyor

Samsun ölüm gecesi yaşadı. Yağmur felaket oldu 9 can aldı. 5 kişi bodrum katlardaki dairelerinde sele yakalandı.

Abone ol

Irmaklar taştı, köprüler hasar gördü, yüzlerce binanın alt katlarını sel suları bastı, elektrikler kesildi. TOKİ konutlarının bodrum katlarını basan selde 3'ü çocuk 5 kişi yaşamını yitirdi. Kentte toplam ölü sayısı 9 olarak bildirildi. Samsun- Ordu ve Samsun- Ankara karayolları uzun süre ulaşıma kapandı.

O CESEDİN İSMİ BELLİ OLDU

Bulunan bir kadın cesedinin, 36 yaşındaki Emine Bütüner'e ait olduğu tespit edildi. Dere yatağında Mehmet Yayla isimli kişinin cesedini de buldu. Böylece selde yaşamını yitirenlerin sayısı 9'a yükseldi.

KAYMAKAMLIĞI DA SEL BASTI

Sel suları ve patlayan kanalizasyonlar cadde ve sokakları kaplarken, bir çok ev ve işyeri, bir özel hastanenin acil servisi ile zemin katı, Canik Kaymakamlığının zemin katı sular altında kaldı.

EVDE BOĞULDULAR

SEL, Mert Irmağı kenarında bulunan ve 2 yıl önce yapılan 2 bin 688 evin bulunduğu TOKİ Konutları'nda can aldı. Kurtarma ekiplerinin ve dalgıçların tüm çabasına karşın, alt katları su altında kalan binalarda mahsur kalanlar oldu. Bu evlerden 5 kişinin cesedi çıkarıldı. Bundanlar 2'si çocuktu.

ÇOCUKLARIM İÇERDE FERYADI!

Alt kattaki evi sular altında kalan Yılmaz ailesinin 3 ferdi kurtarma ekipleri tarafından çıkarılırken, oğulları 5 yaşındaki Abdullah ve 1.5 yaşındaki Hüseyin Yılmaz boğularak can verdi. Aynı yerdeki bir başka binanın bodrum katında oturan 43 yaşındaki Kenan Yazıcı, oğulları 16 yaşındaki Mücahit ve 9 yaşındaki Bedirhan ile birlikte sel sularında yaşamını yitirdi. Eşi Kenan Yazıcı'dan bir süredir ayrı yaşayan Selma Yazıcı, olayı öğrenince koşup geldi, "Çocuklarım içeride. Onları kurtarın" diye bağırarak su dolu eve girmek istedi. Genç kadını kurtarma ekipleri engellerken, çevredeki vatandaşlar da sakinleştirmeye çalıştı.

MAHSUR KALAN 4 KİŞİ KURTARILDI

Samsun-Ordu Karayolunda ise sel sularının dereye sürüklediği bir araçta mahsur kalan 4 kişi, son anda iş makinalarıyla kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. Derbent mevkiinde ise yağmur nedeniyle yola heyelan düştü.

Diğer taraftan çatılarda ve araçlarda mahsur kalan vatandaşları kurtarmak için iş makinalarının bölgeye gönderildiği, ancak helikopterlerin gece görüş özelliği olmadığı için ve sağnak yağmur nedeniyle uçamadığı açıklandı.

ŞEHİRLERARASI YOL KAPANDI

3.20120704083024.jpg

Su taşkınları nedeniyle Samsun -Ordu tamamen ulaşıma kapatıldı. Samsun-Ankara karayolunda ise ulaşım kontrollü olarak verilmeye başlandı. Köylerdeki ekili arazilerde büyük zararlar meydana geldiği belirtilirken, fırtına nedeniyle ağaçlar yıkıldı.

ARAÇLAR SELE KAPILDI

1.20120704083035.jpg

Park halindeki otomobiller sel sularına kapılıp sürüklendi. Tekkeköy İlçesi'nde de Kirazlık deresinin suları yükselince köprünün çökme ihtimali nedeniyle ulaşıma kapatıldı.
Belediye ekipleri ile Sivil Savunma Arama ve Kurtarma ekipleride bölgede çalışmalara başladı. Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, kriz masası oluşturduklarını, arama ve kurtarma çalışmalarına başlandığını söyledi.

KöYLERDE DE HASAR VAR

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ile birlikte selden zarar gören yerlerde inceleme yapan Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, metrekareye 48.8 kilogram yağış düştüğünü söyledi. Kentte can kaybı ve büyük hasarın yanı sıra köylerde de hasar olduğunu belirten Vali Aksoy, şöyle dedi:

"Canik ilçesinde yaklaşık 9 köyümüzde yer yer heyelanların meydana geldi. Yolları kapandı. Su baskınları oldu. Bu kapsamda çeşitli yardım ekiplerini köylerimize ulaştırmak adına bütün arkadaşlarımızı seferber ettik. Yolları aça aça vatandaşlarımıza ulaştık. Canik ilçemizin kırsal kesiminde etkili olan sağanak yağmur kısa sürede ilçe merkezini de etkiledi. Köprüler yıkıldı. Zemin katları su bastı."

AFAT: 6 ÖLÜ 2 KAYIP

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Samsun'da yaşanan sel felaketi ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada şöyle denildi: "Samsun ili Asarcık yolu Yılanlıdere mevkii Gürgentepe, Adatepe Muratlı köyü, Kaşyayla köyü ile il genelinde yoğun yağış sonucu sel ve su baskınları meydana gelmiştir. Su baskınlarında 6 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 2 vatandaşımızın da kayıp ihbarı alınmıştır. Başbakanlık AFAD koordinasyonunda, Samsun il genelinde mahsur kalan vatandaşlarımızı arama-kurtarma çalışmaları yürütülmektedir. AFAD Başkanlığı'nca bölgeye; Genelkurmay Başkanlığı'na ait 3 arama kurtarma helikopteri, Sağlık Bakanlığı'ndan 8 personel, 3 ambulans, Ankara, Amasya, Çorum, Ordu ve Yozgat İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri'nden 50 personel, 3 dalgıç, 19 motopomp, 4 bot, 1 arama-kurtarma köpeği ve 23 araç gönderilmiştir."