BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Samast yılbaşında hapisten çıkabilir!

Dink suikastının katil zanlısı Ogün Samast, 31 Aralık'da yürürlüğe girecek CMK'dan da yararlanarak tahliye edilebilecek.

Abone ol

Ceza Muhakemeleri Kanununda yer alan ve tutukluluk sürelerini en fazla üç yıl olarak düzenleyen değişiklik, 31 Aralık 2010 tarihinde yürürlüğe girecek. Yasal değişiklikten bazı Ergenekon sanıklarının yanı sıra Hrant Dink'in katil zanlısı Ogün Samast'ın da yararlanabileceği tartışılıyor.

Ceza Muhakemesi Kanunu'nun, yürürlük ve uygulama şekline ilişkin yasa, 23 Mart 2005'de kabul edildi. Yasanın tutukluluk sürelerin düzenleyen maddesinin de 31 Aralık 2010'da yürürlüğe girmesi benimsendi.

SAMAST DA YARARLANABİLİR

Bu maddeye göre ağır ceza mahkemelerinin görev alanına girmeyen suçlarda en fazla tutukluluk süresi 1,5 yıl, ağır ceza mahkemelerin görev alanındaki suçlarda ise en fazla 3 yıl olarak düzenleniyor. Bu hükümden 2007 Ocak ayında tutuklanan, Hrant Dink'in katil zanlısı Ogün Samast'ın da yararlanabileceği belirtiliyor. Samast'ın 'Taş atan çocuklar yasası' kapsamında davası Çocuk Mahkemesine devredildi. Üç yıl 9 aydır tutuklu bulunan Samast'ın 31 Aralık 2010 tarihi itibariyle tahliyesi gündeme gelebilecek.

İNTERNETHABER
YAZMIŞTI
İnternethaber.com yazarı Cesim Parlak bu gelişmeyi 1 hafta önce köşesinden yazmıştı. Parlak'ın yazısını okumak için burayı tıklayın 

ERGENEKON'DA KISMİ TAHLİYE

Yasa, ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde ise tutukluluk süresini, en çok iki yıl olarak düzenleniyor ve bu süre, zorunlu hallerde üç yıla kadar uzatılabiliyor. Bu madde hükmünden de ilk etapta, Ergenekon davası tutukluları Ergün Poyraz, Veli Küçük, Muzaffer Tekin, Doğu Perinçek yararlanabilecek. 2011 Eylül ayından itibaren de Tuncay Özkan 3 yılı tamamlayacak. Ancak özel yetkili mahkemelerin görev alanındaki bazı suçlar için tutukluluk süresinin iki kat olarak uygulanacağına dair hükmün işletilmesi durumunda bu tahliyenin gerçekleşmeme olasılığı da bulunuyor.