BIST 9.979
DOLAR 32,42
EURO 34,81
ALTIN 2.430,57
HABER /  GÜNCEL

Samaras: Nefes alma fırsatı verin

Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras, Almanya lideri Angela Merkel'e 'daha fazla para istemiyoruz. Nefes alma fırsatına ihtiyacımız var' dedi.

Abone ol

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, bugün görüştüğü Almanya Başbakanı Angela Merkel'den ülkesinin "nefes almak için bir fırsata ihtiyacı olduğunu" söyleyerek zaman istedi.

Merkel de, Yunanistan'ın kurtarma paketinde öngörülen hedeflere ulaşıp ulaşmadığı konusunda gelecek ay yayınlanacak resmi rapor öncesinde bir yargıda bulunmak istemediğini kaydetti.

Merkel, Yunanistan'ın euro bölgesinde kalmasından yana olduklarını ama reform paketinde öngörülen koşulları yerine getirmesi gerektiğini de söyledi.

İki liderin ortak basın toplantısında Başbakan Samaras "Yunanistan taahhütlerine sadık kalacak ve yükümlülüklerini yerine getirecek. Hatta şu anda bunu yapmaktadır. Daha fazla para istemiyoruz. Sadece nefes alabilmek için biraz zamana ihtiyacımız var" dedi.

Samaras yarın Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile görüşmek için Fransa'ya gidecek.

Merkel ve Hollande dün yaptıkları toplantıda Yunanistan konusunu masaya yatırdılar ve Atina'nın zorlu reformları uygulamaya devam etmesini istediler.

Troyka olarak bilinen Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa Komisyonu, kurtarma paketinin şartlarının yerine getirilip getirilmediğini incelemek için önümüzdeki ay Atina'ya gidecek.

Yunanistan'ın kurtarma paketinin kalan kısmını alabilmesi, troykanın vereceği olumlu rapora bağlı.

'Rahat nefes alacak bir alan'

Yunanistan'ın, önümüzdeki iki yıl içinde harcamalarda 11.5 milyar euro kesintiye gitmesi gerekiyor.

Kesintilerin yanısıra, emek piyasasında değişiklikler ve özelleştirme gibi ekonomik ve yapısal reformlar yapılması isteniyor.

Yunanistan'ın kurtarma paketinin geriye kalan 33.5 milyar euroluk kısmını alabilmesi için bu önlemleri uygulaması gerekiyor.

Yunanistan'ın borcunu ödeyememesi euro'dan çıkmasına neden olabilir.

Samaras, Çarşamba günü Almanya'nın en büyük gazetesi Bild'e yaptığı açıklamada, ülkesinin borç açığını kapatabilmesi ve büyüme yönünde önlemler alabilmesi için "rahat nefes alacak bir alana" ihtiyacı olduğunu söyledi.

Samaras, kamu maliyesininin iyileştirilebilmesi için gereken büyüme önlemlerini uygulayabilmek için kurtarma paketi şartlarına iki yıl ek süre istiyor.

Merkel, daha önce, Samaras ile bugün yapacakları toplantıda herhangi bir karara varılmayacağını söylemişti.

Euro bölgesinin lideri Jean-Claude Juncker'in kurtarma fonunun şartlarında değişiklik konusuna olumlu yaklaşmasına rağmen, Almanya ve Fransa, Atina'yı reform hedeflerine ulaşması konusunda uyarmıştı.

Merkel, dün yaptığı açıklamada "Bence hepimizin taahütlerimize bağlı kalmamız, özellikle de sonucun ne olduğunu görmek için troylanın raporunu beklememiz gerekiyor" dedi.

Merkel "Ancak ben Yunanistan'ı reformlara devam etmesi için teşvik edeceğim" dedi.

Almanya Muhafazakar parti grup lideri Volker Kauder, bir Alman televizyonunda yaptığı açıklamada kurtarma paketi şartları ya da içeriğinin müzakere edilemeyeceğini ve Yunanistan'ın euro'dan çıkmasının sorun olmayacağını söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ise Yunanistan'ın euro bölgesinde kalmasını umduğunu ancak "Yunanistan bunun için gereken çabayı göstermesi" gerektiğini belirtti..