BIST 10.320
DOLAR 32,28
EURO 35,10
ALTIN 2.473,06
HABER /  GÜNCEL

Sahte rakı satanlar yandı

Hukukçular, sahte rakıyı bilerek satan kişiler hakkında, ortada bir ölüm varsa ömür boyu, ölüm yoksa 15 yıla kadar hapis cezası istenebileceğini söylüyor

Abone ol

Hukukçuların sahte rakı üretenlerin kamu sağlığına karşı işlenen suçlar kapsamında 5-15 yıl arası hapis cezası ve ölüme neden olmaktan ömür boyu hapis cezası istemiyle yargılanabileceğini açıklamasının ardından gözler sahte rakı satan bayi ve restorantlara çevrildi. Akademisyenlere göre üreteni cezalandıran düzenlemeler rakıyı bilerek satan restoran sahiplerine de aynı şekilde uygulanabilir.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Kürsüsü öğretim üyesi Doç. Dr. Fatih Mahmutoğlu, bilerek sahte rakı satan restoran ve bayilerin de üreticileri gibi ceza alabileceğini söyledi. Mahmutoğlu, "Sahte olduğunu bilerek alan ve satan, bir anlamda suça iştirak halinde davranıyor. Zehirli bir ürün satın aldığımı biliyorum, sattığımda sonuçlarını öngörüyorum diyor. Bu durumda sahte rakıyı üretenin yanı sıra, bu sahte ürünü bilerek satan kişi için de ceza geçerlidir. Ancak sahte olmadığı bilmeden satan bayi veya restoran için ceza sorumluluğu olmaz" dedi.

'Tedbirsizlikten yargılama'
İ.Ü. Hukuk Fakültesi eski öğretim üyesi Prof. Dr. Erdener Yurtcan da, bayi ve restoran sahiplerinin 'bilerek' sahte rakı sattığının ispatlanamaması durumunda, dört yıla kadar hapis gerektiren markalar Kanunu veya Vergi Usul Kanunu'nun yanı sıra tedbirsizlik ve dikkatsizlik nedeniyle kamu sağlığına zarar vermekten yargılanabileceğini söyledi.
Yurtcan, "Sahte rakıdan içen kişi eğer ölürse, ceza hukukunda o rakıyı üreten kişi adam öldürmekten yargılanır. Üreticinin adam öldürme niyeti olmayabilir ama bu zehirli rakının insan ölümüne neden olabileceğini bilerek kullandığı için 'olası kasıt' kapsamında adam öldürmekten yargılanır. Birden fazla kişi öldüğü için müebbet hapis cezası istemiyle yargılanabilir.
Ancak ölüm olayı yoksa bile TCK-'nın 394. maddesine göre kamu sağlığını tehditten 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanabilir. Eğer bayi veya restoran, sahte rakıyı bilerek alıp satıyorsa, 'suça iştirak' nedeniyle o da üreticiyle birlikte yargılanır. Bunun için, satıcının sahte rakıyı 'bilerek' sattığının ispatlanması gerekir.
Eğer ispatlanmazsa, adam öldürmek suçundan yargılanamaz. Bayi veya restoran sahiplerinin 'bilerek' sahte rakı sattığının ispatlanamaması durumunda, markalar Kanunu veya Vergi Usul Kanunu'nun yanı sıra tedbirsizlik ve dikkatsizlik nedeniyle kamu sağlığına zarar vermekten üç yıla kadar hapis istemiyle dava açılabilir" dedi.

RADİKAL