BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Şahin'den memura büyük müjde

657 kanunu sil baştan değiştiriliyor. Düşük maaşlı memurun durumu düzeltilecek, yüksek ücret alanların maaşı düşürülmeyecek. Başarılı memura zam verilecek..

Abone ol

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, 2 milyon 400 bin kamu çalışanını ilgilendiren taslağa yönelik çalışmaları star Gazetesi Ankara Temsilcisi Metin Özer'e anlattı.

Özer'in sorularını yanıtlayan Şahin, memurların ücret eşitlemesinde maaşlarının düşürülmesi yönünde endişeye kapıldıklarının hatırlatılması üzerine, 'Böyle birşey olması mümkün değil. Bu çalışmaları yaparken ana sorularımızdan birisi, 'Daha az maaş alanlara acaba ne oranda destek verirsek uçurumu kaldırabiliriz?' olacak' dedi.

İlk taslak elime ulaştı

Memurlar ve Diğer Kamu Görevlileri Hakkındaki Kanun Taslağı üzerindeki çalışmaların Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİE) tarafından yürütüldüğünü, uzmanlarla birlikte birkaç aydır çalışma yapıldığını anlatan Şahin, taslağın birinci bölümünün kendisine teslim edildiğini söyledi. Ancak kamu çalışanının mali ve sosyal haklarla ilgili bölümlere yönelik beklenti içerisinde olduklarını ifade eden Şahin, Devlet Personel Dairesi kendisine bağlandıktan sonra en çok ücret farklılığından dolayı yaşanan sıkıntılardan şikayet aldığını belirterek şöyle konuştu: 'Aynı okuldan mezun, aynı statüye sahip insanlar arasında çok farklı maaşlar uygulanıyor. Bin dört yüz küsur gibi bir çeşitten bahsedildi. O bakımdan bizim haklarla ilgili bölümü dikkatli incelememiz gerekiyor.'

Kılı kırk yarıp çalışacağız

TODAİE'nin hazırladığı taslağın mali ve sosyal haklarla ilgili bölümün pazartesi günü elinde olacağını belirten Şahin, 'Kamuda yeniden yapılandırma bağlamında bazı adımlar attık. Ama bunun içerisinde en önemlisinin bu konu olacağını düşünüyoruz. O bakımdan burada kılı kırk yarıp dikkatli bir çalışma yapmamız gerekiyor' diye konuştu. Ücret farklılığının nasıl giderileceği, bunun Maliye'ye ne gibi yükler getireceği konularının tartışılması gerektiğini belirten Şahin, şöyle konuştu:

Fazla vermek istiyoruz ama...

'Hükümet olarak bir de mali disiplin uygulamak durumundayız. Çünkü borçlu bir ülkeyiz. Buna da riayet etmek mecburiyetindeyiz. Daha dün burada IMF yetkilileriyle görüşürken bunlar da gündeme geldi. Kaynaklarımızın önemli bir bölümünü borcun anaparasını ve faizini ödemek için ayırmak durumundayız. Onun için gönlümüzden çalışanlarımıza çok daha fazlasını vermek geçtiği halde, içinde bulunduğumuz ekonomik nedenlerle bunu vermekte zorlanıyoruz.'

657'de yapılacak değişikliklerin acil eylem planında yer alan vaadler arasında bulunduğunu anlatan Şahin, ancak Meclis tatile girmeden bu konuda yasal düzenlemenin yapılmasının mümkün görünmediğini söyledi. Şahin, 'Yeni yasama döneminde yasalaştırmayı hedeflediğimiz en önemli tasarılardan biri bu olacaktır' diye konuştu.

Performans ölçütleri geliyor

Yeni taslağın sözleşmeli statüde çalışmayı da içerisinde barındıracağını anlatan Şahin, söz konusu çalışmalarda performansa dayalı bir anlayışın getirilmesini hedeflediklerini belirtti. Şahin, 'Kamu kuruluşları arasında da performans ölçütlerini getirmek durumundayız' dedi. DİE'nin, anketler yaparak hangi kuruluşların başarılı olduklarını belirleyeceğini ve böylece bir hizmet yarışı başlatmayı hedeflediklerini vurgulayan Şahin, 'Kamu çalışanları arasında da bir yarış olmalı. Gerekli notu alamayan memurun notunda azalma olmayacak. Sadece başarılı olanlar ödüllendirilecek. Sanki bazı kişilerin maaşlarında azalma olacak, siyasi nedenlerle bazı memurlar kayırılacak şeklinde bir anlayışın getirilmek istendiğini ileri sürenler var. Bu asla doğru değil' diye konuştu.

Çalışanlar arasında hizmet yarışına yönelik modellerin özel sektörde de uygulandığını ve verimin büyük ölçüde arttığını kaydeden Şahin, 'Bir kişinin yapacağı bir iş için 5 kişi çalışırsa, hem verim alamazsınız, hem çok ciddi maliyetlere sebep olur. İşte iki yakamızın bir araya gelmemesinin nedenlerinden biri de budur. Tüm bunları da gözönünde bulundurmak mecburiyetindeyiz' dedi. Taslak yasalaştıktan sonra hiçbir memuru işinden çıkarma gibi bir düşüncede olmadıklarını belirten Şahin şunları anlattı:

Mesleği olmayana ihtiyaç yok

'Bir dairede çok personel var, diğerinde az. Bu dengeyi sağlamak zorundasınız. Çok personel olan yerden az olana aktararak dengeyi sağlayabilirsiniz. Yapılacak olan iş budur. Herkes kamuda bir görev almak istiyor. Ama kamunun ihtiyacı çok az. Mesela biz 2004'te bütçe kanununda ancak açıktan yeni 40 bin kişiyi alabileceğimizi öngördük. Bunların çoğu öğretmendi, sağlık personeliydi. Artık bir özelliği olmayan, çok aranan bir mesleğe sahip olmayan kişilerin kamuda istihdamı devri bitiyor. Bunu herkes bilmeli.'

Tahsilli insan sayısı arttı

Temmuzda yapılacak Kamu Personel Seçme Sınavı'na ilk ve ortaokul mezunlarının alınmamasına yönelik eleştiriler olduğunu hatırlatan Şahin, 'Lise ve üstü, 2 ve 4 yıllık bir yüksekokul mezunu 1 milyon 731 bin kişi sınav için başvurdu. Demekki bu ülkede eğitimli insanların sayısı arttı. Lise ve üstü mezun olanların sayısı o kadar çok ki, daha önceki sınavlara ilk ve ortaokul mezunlarının da girmesine rağmen bu kadar müracaat olmamıştı. O bakımdan kamuda herkesin iş bulması mümkün değildir' dedi.

iŞSiZLiĞE ÖZEL SEKTÖR iLE ÇÖZÜM BULUNACAK

'' HÜKÜMET olarak özel sektörü güçlendirmeyi ve yatırım yapmasını teşvik etmeyi birinci hedef olarak koyduklarını anlatan Şahin, 'Devlet üretimden elini çekecek, devlet düzenleyen ve denetleyen bir konuma gelecek ve Türkiye'nin kalkınması için de üretimi özel sektör eliyle yürütülecek. Hükümet olarak düşüncemiz budur' diye konuştu. Bu konuyla ilgili çıkartılan teşvik yasasını hatırlatan Bakan Şahin, şöyle konuştu:

'Özel sektörün önündeki engelleri kaldırarak Türkiye'de istihdam meydana getireceğiz. Yani bundan sonra işsizlerimiz daha çok özel sektörde iş bulacak. O nedenle bundan böyle devlet çokça istihdam meydana getirmeyecek. Belki hükümetin bir üyesi olarak bu cümleleri söylemek siyaseten risktir ama ben bu cümleyi altını çizerek ifade ediyorum.'

Röportaj: Metin Özer

Kaynak: