BIST 9.916
DOLAR 32,42
EURO 34,83
ALTIN 2.431,08
HABER /  MEDYA

Sahiden Atatürk Sabetaycı mıydı?

Sosyolog Nur Vergin, Atatürk'ün yakın arkadaşı için 'Sabetaycı' diyenlere tepki gösterdi.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- TVNET Program Müdürü Veyis Ateş’in hazırlayıp sunduğu Habere Bakış programına konuk olan sosyolog Prof. Dr. Nur Vergin, Atatürk’ün arkadaşı olan dedesi ve ailesi üzerinden yapılan “Sabetayist” iddialarına sert karşılık verdi.

Bu iddiaları gündeme getirenlerin, ailesi üzerinden Atatürk’e Sabetayist demeye çalıştıklarını söyleyen Nur Vergin, “Aslında Atatürk’e Sabetayist demek istiyorlar ama buna güçleri yetmiyor” dedi.

N.Vergin: Atatürk’ün arkadaşı büyükbababam için Sabetaycı diyenler var.

Veyis Ateş: Bunu biliyorum ama sormak istemedim.

N.Vergin: Ama değil… Kaldı ki benim dedem Sabetaysit olsa ne çıkar; ama değil… Esas söylemek istedikleri Atatürk’ün Sabetaycı olduğu ama buna güçleri yetmiyor. Onlar için bu zorlu bir durum. Onun için en yakın arkadaşları üzerinden Atatürk Sabetaycı demek istiyorlar.  Siyaset böyle yapılmaz ki… Birbirimizi kırarak dökerek… Velev ki dedem Sabetaycı olsa, ama değil… Dedemin babası Selanik’te “Sarıklı Hoca” lakaplı biri.

Veyis Ateş: Atatürk’ün dedesi mi sizin dedeniz mi?

N.Vergin: Hayır benim dedem. “Ama efendim dedem Hoca bile olsa dedem sonradan dönmüş olabilirmiş! “ Başka bir şey söylesem başka bir karşılık…. Annem de Giritli diye o da Rumyozmuş! Ondan sonra da imparatorluktan bahsediyoruz.  Artık bir karar verelim.

SABETAYCILAR KİM?

Sabetaycılık 17. yüzyılda İzmir ve çevresinde ortaya çykan Sabetay Sevi'nin kurucusu olduğu, onu mesih (kurtarıcı son peygamber) kabul eden , Yahudi Mistizmine (Kabbala) dayanan gizli bir inançtır. Gizliliğin sürdürülmesi amacıyla bu inanca inananlar bulundukları ülkenin yaygın dininde görünmeyi tercih ederler. Sabetaycılar, belli kurallar dahilinde tamamen Müslüman ismi almakta ve kendilerini her bakymdan "Şüphe edilmeyecek ölçüde" Müslüman göstermektedirler. Taraftarları Sabetayistler, Sabetaycı, Sabetaycı, Avdedî, Dönme, Selanikli, Meamin, Maminim, Takiyyeci, Munafık gibi farklı isimlerle de anılır. 

KUTSAL ŞEHİRLERİ SELANİK

İlk dönemlerde Musevi ibadet ve ayinlerine sadık kalmyşlarsa da asıl Yahudilerden tamamen ayrılmış ve onlara "koferim" (kafirler) ismini vermişlerdir. Yahudiler ise renkleri değişen bir balık olduğundan "Sazanikos" (Sazan) demişlerdir. Sabetay Sevi bağlıları çeşitli ülkelerde günümüze kadar varlığını sürdürmüştür. Kutsal şehirleri Selanik'tir. 

NEDEN SAKLANIYORLAR?

Sabetaycıların kendilerini gizlemeleri haklarındaki sır perdesinin daha da büyümesine yol açtı. Sabetayizm konusundaki bazı iddialar şöyle oldu:

-Ülkenin rantlarının arslan payını gizli dayanışma ile paylaşma
-Gizli dayanışma yöntemi ile politika ve sivil toplum örgütleri seçimlerine etki yapma
-Gizli kimlik ile seçmeni aldatma
-Siyaset, yargı, eğitim, basın, ticaret, istihbarat gibi alanlarda üst düzey yönetimleri elinde bulundurma
-Ehil ve lâyık olmadıkları halde köşebaşlarına, önemli mevkilere hep kendilerinden olanları atama
-Medyada tekel ve kartel kurma
-Basın yoluyla toplumun ahlak değerlerini değiştirmeye çalışma (Benzeme, Benzet)
-Zâhiren Müslüman görünmelerine rağmen agresif (saldırgan) şekilde İslâm dinine ve dindar -Müslümanlara düşmanlık etme
-Devlet arşivlerindeki Sabetaycılarla ilgili bilgi, belge ve dosyaların sinsice imha ve yok etme.
-Topluluk çıkarını, ülke çıkarı üstünde tutmak
-Tüm partilerin üst düzey yönetimini ele geçirerek çok partili sistemi işlemez hale getirme