BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Sağlık Bakanlığı: Sarı tozda biyolojik harp maddesi yok

İstanbul'da geçen hafta ve bugün bazı konsolosluklara içinde sarı toz bulunan zarf gönderilmesi ardından açıklama yapan Sağlık Bakanlığı, tozda biyolojik savaş maddesi olarak şarbon ya da vebaya yol açan bakterilere rastlanmadığını açıkladı.

Abone ol

Sağlık Bakanlığı Türkiye'de bazı konsolosluklara gönderilen zarflardan çıkan sarı tozda biyolojik savaş maddelerine rastlanmadığını açıkladı.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre tozda yapılan ilk incelemelerde şarbon ya da vebaya rastlanmadığı bildirildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada "İstanbul'da Kanada, ABD, Fransa, Almanya ve Belçika Büyükelçilik ve Konsolosluklarına postayla gönderilen şüpheli toz materyal, biyolojik açıdan incelemeye alınmıştır. Şüpheli toz materyalde yapılan ilk incelemelerde; Bacillusanthracis (Şarbon), Yersiniapestis (Veba), Francisella tularensis (Tularemi), Ricinuscommunis toksin (Risin) ve Botilinum toksini (Besin zehirlenmesi) araştırması yapılmış ve herhangi bir Biyolojik Harp Maddesine (BHM) rastlanmamıştır" denildi.

Bakanlık başka olası biyolojik savaş maddeleri ve şarbon sporlarına yönelik ileri tetkiklerin devam ettiğini, sonuçların geç saatlerde tamamlandıktan sonra kamuoyu ile paylaşılacağını söyledi.

Macaristan konsolosluğuna da zarf

İstanbul Valiliği, Pazartesi günü Macaristan'ın İstanbul'daki Başkonsolosluğu'na içinde sarı toz bulunan şüpheli bir zarf gönderildiğini açıkladı.

Valiliğin açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Bugün Macaristan Başkonsolosluğu'ndan da ... bir ihbar alınmış ve toza bulaşan personel ve mekanın dekontaminasyonu için ilgili birimlerimiz olay mahalline sevk edilmişleridir."

"Bahse konu ihbarda, 2 gündür Başkonsoloslukta personel bulunmadığı, bugün mesai başlangıcı ile birlikte gelen zarfları açtıkları anda bir zarfın içinden dökülen sarı tozla karşılaşıldığı beyan edilmiş olup bugünkü şüpheli zarfında 24 Ekim Cuma günü diğer Başkonsolosluklara gönderilen zarflarla aynı anda gönderildiği değerlendirilmektedir."

Cuma günü, İstanbul'daki Kanada, Belçika, Fransa, Almanya ve ABD başkonsolosluklarına içinde sarı toz bulunan zarflar gönderilmişti.