BIST 10.180
DOLAR 32,24
EURO 34,96
ALTIN 2.454,23

Sadık Yakut’un “karma eğitime” karşı düşünceleri ne kadar doğru?...

Sadık Yakut, MEB, Karma eğitim, Rrkek-Kadın ilişkileri,Pedagojik yaklaşımlar, Bilimsel çalışma

TBMM arşivlerinde AK Parti MV olan Sn. Sadık Yakut için şöyle bir bilgi var;  

3 Şubat 1956'da Kayseri Büyükkaramanlı köyünde doğdu. Babasının adı Ali, annesinin adı Kumru'dur. Hukukçu, Hâkim ve Savcı; İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Halfeti, Çamardı, Savaştepe ve Giresun Cumhuriyet Savcılığı, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü Tetkik Hâkimliği ile Daire Başkanlığı ve Ankara Cumhuriyet Savcılığı görevlerinde bulundu. Gençlerbirliği Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. Adalet ve Kalkınma Partisi Kurucu Üyesi oldu. 21, 22 ve 23. Dönemde Kayseri Milletvekili seçildi. 22 ve 23. Dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekilliği görevini yürüttü. 24. Dönemde yeniden Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili seçildi. Yakut, evli ve 3 çocuk babasıdır.

Yani, kadın-erkek, aile  ilişkileri, pedagojik yaklaşım konusunda –okuduğumuz  kadarı ile-  özel bir bilgisi/çalışması yok…

Sn. Yakut, karma eğitime karşıyım diyerek gündeme geldi, AK Parti hemen açıklama yaptı, “kendi özel görüşleridir diye” ve sonra Sn. Yakut erkek-kadın ilişkilerini ve yapılarını içeren geniş bir açıklama yaptı. Buna göre;

1/ Belirli yaş gruplarında kız ve erkek öğrencilerin farklı algılama şeklinde olduklarını görüyoruz.

2/ Kızlar daha çok duyarlı, erkekler ise gürültülü, rekabet ve harekete dayanarak öğreniyor. Öğrenme stilleri arasında farklılıklar var.

3/ Kızlar, sınıflarda daha yüksek standartlara sahip olmak istiyorlar. Kızlar, erkeklere göre daha yüksek performans sergiliyorlar.

4/  Kız ve erkekleri motive eden şeyler de farklı. Kızlar, anne, baba, öğretmene karşı onları memnun etmek için daha duyarlı. Erkekler, aynı duyarlılığı göstermiyorlar. Bu konular erkekleri daha az motive ediyor.

 5/ Kızlar, sosyal etkinlikler yoluyla daha çok öğreniyorlar. Erkek öğrenciler ise göreve odaklanıyorlar, etrafa karşı çok hassas değiller; kızlarla karşılaştırdığımız zaman.

6/ Erkek öğrenciler, sürecin yönetilmesinde daha az zaman harcıyorlar. Kız öğrenciler sürecin organize olmasında zamana karşı daha hızlı hareket ediyorlar.

7/ Okuma materyallarının seçiminde de erkek ve kız öğrenciler arasında farklılıklar var. Erkekler, aksiyon hikayelerini tercih ederken, kızlar karakterin istekleri ve hareketlerine doğru, derine inen romanları tercih ediyorlar.

8/ Erkekler, sembolik metin ve resimleri seçiyorlar. Kızlar ise yazılı metinleri tercih ediyorlar.

9/ Öğrenme tarzları arasında da farklılıklar var. Erkekler tümden gelişimle akıl yürütmeyi kullanma eğilimindedirler. Kızlar, özel örneklerden gelen teoriye hareket etme eğilimindedirler. Erkekler bir nesneyi hesaplayabilmede daha çok duyarlılar.

10/ Kızlar, erkeklerden daha fazla kelime kullanıyorlar. Kızlar, öğrendikleri kelimeleri kullanırken, erkekler genellikle sessiz şekilde öğreniyorlar.

11/ Kızlar, erkeklere nazaran detaylarla daha fazla ilgileniyorlar. 

Sn.Yakut,  "Benim maksadım, bilimsel olarak, öğrencilerimizin geleceğe hazırlanması, daha iyi eğitim verilmesi anlamında söylenmiş sözler", bunun yorumlarının farklı olabileceğini, herkesin, kendi algısına, düşüncesine, siyasi yapısına göre yorum yapacağını belirtmiş…Ve konunun bilimsel platformlarda tartışılmasını istemiş…

Hukukçu, Hâkim ve Savcı olan Sn. Yakut’un böyle derinleme çalışma yapması ilginç…

Çünkü, alanı değil… Görev verdiği danışman güzel bir çalışma yapmış. (Keşke, kaynaklarını da belirtseydi) 

Ancak dediği gibi; bunların “ne kadarının doğru, yanlış olduğunu” tartışmak, köşe yazarlarına,  alan uzmanlarına ve öğretim üyelerine düşüyor.

Sorunları sıcağı sıcağına ele almak, bizce  en doğru yoldur…

Konu atlanmasın, soğutulmasın, üstü örtülmesin diye hatırlatmak istiyoruz…*

Çünkü, ayrı eğitimi  düşünenler ülkemizde az değil…

Yani, Sn. Yakut, yalnız değil….

*Ülkemizde gündem o kadar çabuk değişiyor ki, haftada 2 yazı girdiğimiz için yetişemiyoruz…Tam, bir yazıya odaklanmışken, bakıyoruz, o konu soğumuş/unutulmuş oluyor…

 ÖSYM den önemli duyuru: 2013 Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programlarına yerleştirme işlemleri ÖSYM tarafından yapılacaktır. Programlara yerleştirme için adaylardan tercih alınacaktır. Adaylar tercihlerini, 28 Kasım-6 Aralık 2013 tarihleri arasında, kılavuzlarda yer alan kurallara göre, ÖSYM'nin https://ais. internet adresinden TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklardır. ÖSYM'ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacaktır. Tercih süresi uzatılmayacaktır.