BIST 9.762
DOLAR 32,56
EURO 34,99
ALTIN 2.432,30
HABER /  EKONOMİ

Sabancılar İngiltere'den cadde satın aldı!

Şevket Sabancı'nın kurduğu Esas Holding, İngiliz ortağıyla tam 200 milyon dolarlık gayrimenkul alımı yaparak İngiltere'nin en zenginler listesine girdi!

Abone ol

Şevket Sabancı'nın adı geçen hafta "İngiltere'nin en zenginleri" arasında yer aldı. İngiltere'nin etkili gazetelerinden Sunday Times'ın yayımladığı 'İngiltere'nin en zenginleri' listesinde 650 milyon sterlinlik servetiyle Şevket Sabancı, 114'üncü sırada yer aldı.

Şevket Sabancı'nın kurduğu Esas Holding, kızı Emine Sabancı ve torunu Kazım Köseoğlu'nun yönettiği operasyonla Londra yakınlarında iki İngiliz ortağıyla tam 200 milyon dolarlık gayrimenkul alımı yaptı. 

Önce Londra'ya 20 dakikalık mesafede, varlıklı kesimin oturduğu Stevenage şehrinin en prestijli ana caddesi satın alındı. Vodafone, Top Shop gibi kiracıların bulunduğu caddenin düzenlenmesinden, kiralanmasına kadar bütün yönetimi Esas Holding'e geçti.

Sonrasında Runcorn bölgesinin en işlek AVM'si alındı. Manchester, Glasgow, Bristol, Edinburg gibi şehirlerde de 9 ofis binası.

Emine Sabancı Kamışlı'nın yanından hiç ayırmadığı, Esas Holding'de gayrimenkul işlerini yöneten, yeğeni Kazım Köseoğlu. Yeğen Kazım, Sadıka Sabancı'nın oğlu.

Kazım Köseoğlu, İngiltere'de neler aldıklarını ve neden aldıklarını Milliyet Gazetesi'nden Songül Hatısaru'ya anlattı.

Köseoğlu "İngiltere'de neler aldınız? sorusuna şu cevabı verdi:

"Runcorn'da, Halton Lea adında 40 bin metrekarelik bir AVM. İçinde 70 yıllık kira kontratı olan Tesco, meşhur Wilkinson gibi büyük kiracılar var. Yine Londra'ya 20 dakika uzaklıkta varlıklı kesimin oturduğu Stevenage kasabasının 8 bin metrekare büyüklüğündeki ana caddesini aldık. Caddede, Top Shop, Vodafone gibi kiracılardan oluşan 29 mağaza var. Cevahir'in sahibi St. Martins Group'tan da Manchester, Bristol, Edinburg gibi 5 şehirde 9 ofis binası satın aldık. Kiralanabilir alanı 60 bin metrekare."

SOKAK SATIN ALMAK NASIL BİR ŞEY?

Köseoğlu, sokak satın alma ile ilgili ise "İngiltere'de her mahallenin iyi bir caddesi vardır. Bizim caddemizde 50 yıldır tek mağaza bile el değiştirmemiş. Cadde 1960'larda trafiğe kapatılmış. Sadece yaya trafiğine açık. Bu yüzden bölgede oturan insanlar, bu caddeden geçmeden günlük ihtiyaçlarını karşılayamıyorlar. Satan böyle bir caddeyi niye sattı? Hâlâ bilmiyoruz!" yorumunu yaparak "Kira geliri 11.5 milyon sterlin" diyor.

Köseoğlu bu ilginç gayrimenkul alımı ile ilgili şunları anlattı: "110 bin metrekare. AVM'nin yıllık kira geliri 2.6 milyon sterlin. Caddenin 2.2 milyon, 9 binanın ise 6.7 milyon sterlinlik kira geliri var. Yıllık toplam kira geliri 11.5 milyon sterlin (10.8 milyon dolar). Değer artışlarını bir yana bıraktığınızda dahi kendisini 10 yılda amorti eden bir yatırım. Dedem, "İngiltere'de kendisini 10 yılda amorti eden yatırım kolay kolay gelmez' dedi. Ben ve teyzem de aynı fikirdeydik. Düğmeye bastık ve satışı bitirdik.

Londra'da zengin Araplar, Ruslar cirit atıyor. 'Türkiye'den geldim param var. Bina alacağım demekle' olmuyor. Araştırıyorlar. Doğru ortaklıkları kurmanız gerekiyor. Biz de 7.3 milyar sterlinlik gayrimenkul portföyü yöneten F&C ve yine İngiltere'nin en büyüklerinden Area Property Partners ile ortaklık yaptık. Area, İstanbul'daki Marmara Forum'un da sahibi. Bugüne kadar 30 milyar dolarlık para yatırmışlar gayrimenkul yatırımlarına."