BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Sabancı Vakfından 1 milyon TL hibe

Sivil toplum kuruluşlarınca 5 farklı proje belirlendi. Projelerin alanlarını kadınlar, çocuklar ve engelliler oluşturuyor.En büyük destekcileri ise Sabancı Vakfı.

Abone ol

Sabancı Holding Yönetim Kurulu ve Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, ihtisas sahibi dernek ve vakıflarla daha çok ortaklı işlere girme konusunda ilerlediklerini belirterek, Türkiye'de proje yapma kapasitesini geliştirme, hedefe uygun, etkileri ölçülebilir projeler uygulama potansiyelini geliştirmek gerektiğini bildirdi.

Sabancı Vakfı'nın sivil toplum kuruluşlarınca oluşturulan 5 projeye yaklaşık 1 milyon lira hibe etmesine ilişkin Sabancı Center'da düzenlenen toplantıda konuşan Güler Sabancı, ilk kez hibe programlarına başladıklarını ifade etti.

Hibe programları için son 3 yıldır yaptıkları çalışmalar sonucunda bir strateji oluşturduklarını dile getiren Sabancı, şunları kaydetti:

''Daha çok ortaklı işler yapma, kendi konusunda ihtisas sahibi olan dernek ve vakıflarla işbirliği yapmak yolunda ilerliyoruz. Bu çerçevede de özellikle son BM ile yaptığımız projelerde de gördük ki, Türkiye'de proje yapma kapasitesini geliştirme, hedefe uygun, etkileri ölçülebilir projeler yapma potansiyelini geliştirebilmek için de bir şeyler yapmamız lazım. Dolayısıyla bu stratejiyle hibe programını ilk defa çalıştık.''

Soruları yanıtlayan Güler Sabancı, projelerde önemli olanın sürdürülebilmesi, kartopu etkisi yaratabilmesi olduğunu söyledi.

Yaratıcı fikirlerin daha çok yeni kuruluşlardan geldiğini, bu tür kuruluşların kapasitelerinin geliştirilmesinin önemli olduğunu belirten Sabancı, bu konuda göre göre ilerleyeceklerini, bu yıl hibe verecekleri kuruluşlar arasında bu çapta bir tek Toplumsal Konuları Araştırma ve Geliştirme Derneği'nin bulunduğunu, ileride belki 5 kuruluştan 2'sinin bu tür kuruluşlar olabileceğini kaydetti.

Türkiye'nin proje yapmak ve para alındıktan sonra takibi konularında aksadığını, birlikte çalışma yeteneğinin de yetersiz olduğunu belirten Güler Sabancı, projelerin ölçme, takip etme ayağının daha çok gelişeceğini vurguladı.

Sabancı Vakfı Genel Müdürü Hüsnü Paçacıoğlu da, Türkiye'nin ihtiyaçları ile sivil toplum örgütlerinin (STÖ) rol ve yaklaşımlarının değişmesi, Türkiye ve dünyada ortaklık ve hibe programlarının artması nedeniyle çalışmalarına yeni bir yön vermek ve strateji oluşturmayı amaçladıklarını anlattı.

Paçacıoğlu, bunun için 100'den fazla akademisyen ve STÖ üyesinin katılımıyla 3 arama konferansı düzenlediklerini, uluslararası vakıfların yöneticileriyle program konuları alan önerilerinin tespiti için Karar Konferansı düzenlediklerini söyledi.

PROGRAM ALANLARI


Paçacıoğlu, hibe verilecek proje program alanlarının ''Kadınlar'', ''Gençler'' ve ''Engelliler'' olarak tespit edildiğini dile getirerek, programın stratejisinin ''Kadınlar, gençler ve engellilere eşit fırsatların yaratılmasını ve topluma aktif katılımlarını destekleyen ortamların geliştirilmesine katkıda bulunmak'' olarak belirlendiğini ifade etti.

BM Kadınların ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programına Sabancı Vakfı'nın 4 yıl süresince toplam katkısının 1 milyon 600 bin doları bulduğunu da anlatan Paçacıoğlu, bu program çerçevesinde İzmir, Kars, Nevşehir, Şanlıurfa, Trabzon ve Van'da toplam 22 proje gerçekleştirildiğini, 850 lise öğretmenine eğitim, 84 lise öğretmenine Mor Sertifika verildiğini bildirdi.

Sabancı Vakfı Direktörü Zerrin Koyunsağan da, hibe programına alınacak projelerin, kadın, genç ve engellilerin sorunlarının birbirine kesiştiği konularda yenilikçi ve özgün olmasını, ortaklıklarla yürütülmesini, çarpan etkisi yaratmasını, sürdürülebilir ve yaygınlaştırılabilir olmasını amaçladıklarını söyledi.

Hibe programında belirlenen ortak alanlar olan ''istihdam'', ''katılım'', ''toplumsal adalet'', ''araştırma ve savunu'' konularında proje geliştirilmesini ve kendilerine başvurulmasını istediklerini dile getiren Koyunsağan, toplam hibe tutarını 1 milyon lira, proje başına ise en az 100 bin, en fazla 300 bin lira olarak planladıklarını anlattı.

54 İLDEN 273 PROJE BAŞVURUSU

Koyunsağan, 54 ilden 273 proje başvurusu geldiğini, bunların yüzde 71'inin en az 2 alana dokunduğunu, yüzde 32'sinin her üç alanı kapsadığını, değerlendirme sonucu 23 proje için görüşme ve alan ziyareti yaptıklarını ve hibe verilecek 5 projeyi belirlediklerini belirtti.

Koyunsağan, hibe verilmesine karar verilen projelerin Toplum Gönüllüleri Vakfı'nın (TOG) ''Genç Alan'', Kadın Merkezinin (KAMER) ''Engeller Kalkıyor'', Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı'nın (KEDV) ''Mikro Girişimci Kadınlar İş Portalı (MİKRONET), Altı Nokta Körler Vakfı'nın ''Görme Engellilerin İş Yaşamına Entegrasyonu'', Toplumsal Konuları Araştırma ve Geliştirme Derneği'nin (TOKAGEDER) ''Engellilere Hizmet, Kadınlara ve Gençlere İstihdam'' konulu projeleri olduğunu bildirdi.

Sabancı Vakfı Kurumsal Gelişme ve Programlar Yöneticisi Filiz Bikmen de Toplum Gönüllüleri Vakfı'na 285 bin 322, Kadın Merkezine 278 bin, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı'na 266 bin, Altı Nokta Körler Vakfı'na 115 bin 505, Toplumsal Konuları Araştırma ve Geliştirme Derneği'ne ise 84 bin 571 bin lira hibe verileceğini, toplam tutarın başlangıçta belirlenen 1 milyon lira hedefini 28 bin 398 lira aştığını kaydetti.

Projelerin uygulanma ve sonuç alma aşamasında izleneceğini de anımsatan Bikmen, bunlarla ilgili ara ve son raporlar hazırlanacağını, alan ziyaretleri, deneyim paylaşım toplantıları yapılacağını ve bir etki değerlendirme sistemi oluşturulacağını sözlerine ekledi.