BIST 8.924
DOLAR 32,31
EURO 35,07
ALTIN 2.279,21
HABER /  EKONOMİ

Rusya'ya ağır fatura 2017'ye kadar...

RUSYA ekonomi darboğaza sürükleniyor. Rusya'nın yaptırımları, petrol fiyatlarındaki keskin düşüş ve Ukrayna krizinin Moskova yönetimine maliyeti 2017'e kadar 600 milyar dolar olacak.

Abone ol

RUSYA'da Yevsey Gurviç ve İlya Prilepsko başkanlığındaki Ekonomik Uzmanlar Grubu tarafından yapılan Rusya ekonomi araştırmasının sonuçları yayınlandı.

Araştırmada, 2014’de Ukrayna krizi ile başlayan ve 2017 sonunu kapsayan dönemde Rusya ekonomisinin toplamda 600 milyar dolarlık kayba uğrayacağı tahmin ediliyor.

Ukrayna’daki faaliyetleri nedeniyle Rusya’ya yönelik yaptırımların ülkeyi aynı dönemde 170 milyar dolarlık kayba uğratması beklenirken, petrol ve doğalgaz ihracat gelirlerindeki kaybın ise 400 milyar dolara ulaşacağı belirtiliyor.

SERMAYE RUSYA'DAN KAÇIYOR

Rusya’dan sermaye çıkışının yaklaşık 280 milyar dolar olması beklenirken, söz konusu kaybın 85 milyar dolarlık kısmının doğrudan sermayeyi kapsadığına işaret ediliyor. Yaptırımların ülkenin sermaye akışında önemli derecede etkili olduğuna dikkat çekilen açıklamada, petrol fiyatlarındaki değer kaybının yanı sıra sabit sermaye ve perakende gelirlerinin azalması, rublenin zayıflaması ve enflasyonun artmasının kritik önemde olduğu hatırlatıldı. Söz konusu dönemde Rus ekonomisindeki büyüme kaybının toplamda yüzde 8,4’ü, yıllık bazda ise ortalama yüzde 2,1’i bulacağı tahmin ediliyor.