BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,79
ALTIN 2.507,80
HABER /  GÜNCEL

Halep son durum neler oluyor neden önemli? Halep düşerse...

HALEP dünyanın gündeminde. Esad güçleri Halep'i kuşatmak için saldırıları arttırdı. Peki Halep neden önemli? Halep düşerse olur? Halep'te neler oluyor? sorularının yanıtları...

Abone ol

SURİYE rejimi ve müttefikleri Halep'i kuşatma altına almak üzere.

Dün Lazkiye'nin Türkiye sınırındaki köylerini bombalayan Şam yönetimi ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu müttefiklerinin amacı İdlib'i ele geçirerek, Halep'i kuşatma altına almak. 

HALEP NEDEN ÖNEMLİ? MUHALİFLERİN BAŞKENTİ

Rusya'nın hava saldırıları, İran'ın milis desteğiyle ilerleyişine devam eden Esad rejimi, Nubul ve Zehra köylerini ele geçirerek muhaliflerin yardım yolunu kesmesinin ardından gözünü İdlib'e dikti. Rejimin, İdlib'i de ele geçirerek muhaliflerin başkenti konumundaki Halep'i düşürüp 25 Şubat'a ertelenen Cenevre görüşmeleri öncesi Suriye muhalefetine son darbeyi vurmayı planlıyor. Esad güçleri aynı zamanda Lazkiye kırsalındaki Türkmendağı ve Cebel Ekrad bölgelerine yoğun top ve füze atışı yapıyor.

PYD DE DAHİL

BM öncülüğünde gerçekleşen ve muhaliflerin şartlarını yerine getirmeyen Esad rejimi ile gittikçe artan Rus saldırıları nedeniyle sonuç alınamayıp ertelenen müzakereler öncesi korkunç bir plan yapılıyor. Esad rejimi, Rusya, İran ve Hizbullah ittifakı bölgede muhalifleri aciz bırakmak ve talepte bulunamayacak hale getirmek için bir çok noktadan aynı anda saldırıyor. Halep'i kuşatma altına alan ittifak Lazkiye'den İdlib ve Halep koridorunda ilerleyerek muhalifleri bir alanda sıkıştırmak istiyor. Bu sırada Afrin'in doğusundan da terör örgütü PYD'nin muhaliflerin elinde bulunan Azez'e oradan da Cerablus'a ilerletilmesi isteniyor.

HALEP DÜŞERSE TÜRKİYE'YE DOĞRU GELİYORLAR

Kuşatma riski ile karşı karşıya olan Halep’ten yeni göç dalgası Türkiye'ye doğru geliyor. 10 bin Suriyeli şuan sınırda bekliyor, 70 bin kişi sınırın Suriye tarafındaki sıfır noktasındaki 10 kampta kalıyor, 30 bin kişi de yollara düşmüş vaziyette. Toplam 110 bin mülteci Türkiye kapısına dayanmış durumda. 

Toplam 110 bin mültecinin Türkiye kapısında olduğunu söyleyen yetkililer, bombardıman devam eder ve Halep'tekiler de eklenirse, sayının 300 bini bulmasından endişe ediyor.

Suriye haritası Halep düşerse ne olur halep neden önemli
Suriye son durum kim nereleri aldı?

RUS SALDIRILARININ HEDEFİ SİVİLLER

Esad, Rusya, İran ve Hizbullah ittifakı dün Lazkiye kırsalındaki Türkmendağı ve Cebel Ekrad bölgelerine saldırdı. Bölgeyi yoğun top ve füze atışı yapan Esad güçleri Kelez ve Kuruca köyleriyle Cebel Ekrad'daki stratejik bir yol ve bir kamp bulunduran Obin köyünü hedef aldı. Halep'te de Rus saldırıları nedeniyle aralarında kadın ve çocukların da olduğu 25 sivil öldü, 60 kişi de yaralandı.

Öte yandan, Suriye Yerel Koordinasyon Komiteleri'nin yaptığı açıklamaya göre, Esad rejiminin 5 komutanı ve terör örgütü PYD komutanları Afrin'in kuzeybatı mahallerinde görüldü. Muhaliflerin kıskaca alınmasını fırsat bilen terör örgütü PYD, Azez- Cerablus hatttına saldırarak hem muhalefeti zayıflatmak hem de sözde kantonları birleştirmek istiyor.

YA BEN YA IŞİD!

Cenevre'de görüşmelerin başladığı hafta Suriye rejimi 4 yıldır ele geçirmek istediği Nubul, Zehra ve Başköy'e ulaşarak muhaliflerin ülkenin Kuzey kırsalı ve Türkiye ile bağlantısını kesti. Sadece Pazartesi ve Salı, Rusya bölgeye 270'den fazla hava saldırısı gerçekleştirdi. Halep'in izole edilmesi ve ikmal yollarının kapanması ile İdlib ve Hama'daki muhalif unsurlar da izole edilmiş oldu. Tam kuşatma sonrası muhalif bölgelere gıda ambargosu uygulanacak ve kontrol edilebilir hale gelecekler. Lazkiye kırsalından hareket eden rejim Halep'in Babus Selam sınır kapısı ile olan bağını kesmeye odaklandı. Rejim Halep'i ele geçirdikten sonra muhalifler zayıflayacak ve dünya kamuoyuna "ya ben ya IŞİD" diyecek.