BIST 9.469
DOLAR 32,60
EURO 34,84
ALTIN 2.496,13
HABER /  GÜNCEL

Rusya'dan Suriye'de 'yeni hava saldırıları'

Rusya'nın Suriye'nin kuzeybatısında yeni hava saldırıları gerçekleştirdiği bildiriliyor. Bu arada Kremlin'den yapılan açıklamada Rus ordusunun Suriye'deki dünkü hava saldırısında farklı grupları hedef aldığı belirtildi.

Abone ol

Rusya'nın Suriye'nin yeni hava saldırıları gerçekleştirdiği bildiriliyor.

Saldırıların ülkenin kuzey batısında gerçekleştirildiği aktarılıyor.

Bu arada Kremlin'den yapılan açıklamada Rus ordusunun Suriye'deki dünkü hava saldırısında farklı grupları hedef aldığı belirtildi.

Çarşamba günü Suriye'deki hava saldırılarına başlayan Rusya, IŞİD'i vurduğunu belirtmiş ancak farklı silahlı grupların hedef alındığı iddia edilmişti.

Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözcüsü Dmitry Peskov Perşembe günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın hava saldırılarında İslamcı radikal grupların hedef aldıklarını söyledi ve ekledi:

"(Hedef listesindeki) Bu örgütler ve hedefler Suriye askeri güçleriyle koordinasyon içinde seçildi."

Putin'in hava saldırılarından tatmin olup olmadığına dair bir soruya Peskova "Bunun hakkında konuşmak için çok erken" cevabını verdi.

ABD ve Rus orduları Suriye'yi görüşecek

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'la Çarşamba günü görüştü.

Rusya'nın dün Suriye'de hava operasyonlarına başlamasının ardından ABD ve Rus ordularının Suriye konusunu mümkün olan en kısa zamanda ele alacağı açıklandı.

Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "İstenmedik olayların yaşanmasını önlemek için iletişim kanallarının açılması gerekiyor" dedi. ABD Dışişleri Bakanı Kerry ise askeri temasların en kısa sürede başlayacağını kaydetti.

Kerry, Lavrov'la görüşmesinin ardından yaptığı açıklamalarda "IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) hedef alınmış olsa elbette başka bir şey. Ancak açıkça görünen o ki farklı şeyler yapılmış" dedi.

Rusya Çarşamba günü düzenlediği 20 hava saldırısında IŞİD hedeflerini vurduğunu açıklamıştı.

Ancak Reuters haber ajansına konuşan ABD'li bir yetkili, şu ana kadar Rus uçaklarının IŞİD'in elindeki alanlara yönelik bir saldırı yaptığının görünmediğini söylemiş, Özgür Suriye Ordusu da Rusya’nın Hama kırsalındaki hava saldırılarında etkin oldukları alanları vurduğunu belirtmişti.

Wall Street Journal ve New York Times gazeteleri de, Rusya'nın ABD tarafından desteklenen muhalif grupları vurduğunu aktardı.

Kerry: Rus operasyonlarına karşı çıkmayız

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, RUsya IŞİD'i ve El Kaide ile bağlantılı grupları hedef aldığı sürece askeri operasyonlara karşı çıkmayacaklarını belirtti.

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ise "Esad'ı destekleyip ve Esad'a karşı savaşan herkesi hedef aldığınızda bütün Suriye'yi karşınıza almış olursunuz" vurgusunu yaptı ve Rusya'nın IŞİD'e odalanması gerektiğini söyledi.

Carter, Esad'a karşı savaşan bazı greupların ülkenin siyasi geçiş döneminin bir parçası olacağını da ifade ederek, "Bu yüzden Rusların izlediği strateji kaybetmeye mahkum" dedi.

Suudi Arabistan: Endişe verici

Rusya'nın Suriye'de başlattığı hava operasyonlarına Riyad'dan da tepki geldi. Suudi Arabistan'ın BM büyükelçisi Abdullah el-Muallimi "Rus ordusunun Suriye'nin Humus ve Hama kentlerinde düzenlediği hava operasyonları derin kaygı uyandırmıştır" dedi.

El Arabiya televizyon kanalına konuşan Muallimi, Rusya'nın IŞİD'in bulunmadığı yerleri bombaladığını ve bunun da çok sayıda sivilin ölümüne yol açtığını iddia etti.

Muallimi sözlerine "IŞİD'ê karşı mücadeleye katıldığını söyleyenler, Esad rejiminin terörünü görmezden gelerek bu mücadeleye girişemez" diyerek devam etti.