BIST 9.916
DOLAR 32,43
EURO 34,87
ALTIN 2.432,92
HABER /  DÜNYA

Rusya'dan Esad'a kritik çağrı!

Kimyasal silah saldırısının ardından, Rusya önemli bir hamle yaparak Şam yönetimine mesaj gönderdi.

Abone ol

Suriye'de Çarşamba günü isyancıların kontrolünde bulunan bölgelere yapılan ve yüzlerce insanın ölümüne neden olan kimyasal silah saldırısının ardından, Rusya önemli bir hamle yaparak Şam yönetimine mesaj gönderdi. Moskova, kimyasal silah iddiasını denetleyecek Batılı heyetin Suriye’ye gelmesine izin verilmesini istedi.

Rusya, uluslararası kamuoyunu ayağa kaldıran ve Suriye’ye karşı askeri müdahale seçeneğini yeniden gündeme getiren kimyasal silah iddiasının soruşturulması için Şam yönetiminden harekete geçmesini istedi.

BM, Çarşamba günü yaşanan saldırının ardından acilen toplanırken, Suriye’de kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığını açıklığa kavuşturmak için gönderilmesi beklenen heyet hakkında kesin karar çıkmadı. Diplomatlar, BM Güvenlik Konseyi’nin iki üyesi Rusya ve Çin’in, heyetin gönderilmesini engellediğini öne sürmüştü.

İZİN VER ÇAĞRISI

Rusya cephesinde bugün yaşanan gelişmede ise Moskova yönetimi, Şam yönetiminin denetim heyetine soruşturma izni vermesi ve BM ile işbirliği yapması gerektiğini belirtti.

Moskova, Şam yönetimiyle görüşüldüğünü ve kimyasal silah uzmanlarının gerekli çalışmaları yapması için Batılı uzmanlara gerekli yardımı göstermesini istediklerini açıkladı.

Reuters’ın verdiği bilgiye göre, Moskova, Esad yönetiminden denetleme heyetinin Şam’da güvenliğinin sağlanması konusunda garanti vermesini de istedi.

BM : SURİYE'DE KAYBEDECEK ZAMAN YOK

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun Suriye'de kimyasal silah kullanıldığı yolundaki haberlerin gecikmeksizin araştırılması gerektiğini söyledi.

Güney Kore'nin başkenti Seul'de konuşan Ban Ki-mun, "Hükümet ya da muhalefet güçleri olsun, hiç bir tarafın, bu meselenin açıklağa kavuşturulması fırsatını reddedeceğini sanmıyorum" dedi.

Genel Sekreter, "Dünyanın herhangi bir yerinde herhangi bir koşulda kimyasal silah kullanılması, devletler hukukuna aykırıdır. İnsanlığa karşı böyle bir suçu isleyenler için ciddi sonuçları olmalıdır." dedi.

Daha önce de Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, iddiaların doğru çıkması durumunda Suriye'ye "güç kullanılarak" karşılık verilmesi gerektiğini söylemiş; tıklayın Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da "Suriye'de tüm kırmızı çizgilerin aşıldığını" vurgulamıştı.