BIST 10.083
DOLAR 32,45
EURO 34,74
ALTIN 2.422,28
HABER /  GÜNCEL

Obama: Kimyasal silah iddiası 'büyük olay'

Esad hükümetinin yüzlerce kişiyi kimyasal silahla öldürdüğü iddiasını halen araştırdıklarını belirten ABD başkanı, eğer doğru ise durumun ''Amerika'nın dikkatini'' gerektireceğini kaydetti. Rusya da BM denetimini destekledi.

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama Suriye'de kimyasal silah kullanıldığı iddiasının ''ciddi kaygılar uyandıran büyük bir olay'' olduğunu söyledi.

İddianın doğruluğunu halen araştırdıklarını belirten Obama, eğer doğru olduğu kanıtlanırsa bu durumun ''Amerika'nın dikkatini'' gerektireceğini kaydetti.

Öte yandan Rusya, Suriye'deki kimyasal saldırı iddialarının araştırılmasını destekledi.

Beşar Esad hükümetine çağrıda bulunan Rus yetkililer, bu hafta Şam yakınlarında muhaliflere ve sivillere karşı kimyasal silah kullanıldığı iddiasının BM denetçileri tarafından incelenmesine izin verilmesini istedi.

Rus hükümeti, uluslararası düzeyde Esad'ın ana müttefiki olarak görülüyor.

'1000'den fazla ölü'

Aktivistler Çarşamba günü başkent Şam yakınlarında kimyasal silah kullanıldığını ve binden fazla kişinin öldürüldüğünü söylüyor.

Reuters haber ajansına göre Esad karşıtı aktivistler, BM denetçilerine kurbanların vücut dokusundan örnek ulaştırmaya çabalıyor.

Rus Dışişleri'nden yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin nesnel bir soruşturmaya gerek duyulduğu konusunda anlaştıkları belirtildi.

Rusya, halen Suriye'de bulunan BM denetçilerinin olay mahalline gitmesine isyancı güçlerin de izin vermesini istedi.

Suriye hükümeti: Uydurma iddialar

Rusya iddiaların muhalifler tarafından "provokasyon amaçlı" ortaya atılmış olabileceğini söylemişti.

Beşar Esad hükümeti de kimyasal silah kullandığı iddialarını ''uydurma ve mantık dışı'' diyerek reddediyor.

Muhalefetin yayınladığı video görüntülerinde, çoğu çocuk dehşet verici semptomlar gösteren insanlar ve sırayla kefene sarılı cenazeler görülüyor.