BIST 10.075
DOLAR 32,36
EURO 34,67
ALTIN 2.416,42
HABER /  DÜNYA

Gül: Somut adımlar atma vakti geldi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Suriye’de artık somut adımlar atma vaktinin geldiğini belirterek, “BM Güvenlik Konseyi’nde diplomatik manevra ve ...

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Suriye’de artık somut adımlar atma vaktinin geldiğini belirterek, “BM Güvenlik Konseyi’nde diplomatik manevra ve ayak oyunlarıyla bu işleri geçiştirmenin maliyeti büyük olacaktır” dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cuma namazını Sarıyer Orman Bölge Müdürlüğü içerisinde bulunan camide kıldı. Cami çıkışında vatandaşların yoğun ilgisi ile karşılaşan Gül, alkışlara el sallayarak yanıt verdi.
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Gül, Suriye’deki katliamla ilgili önemli açılamalarda bulundu.
Suriye’de binin üzerinde insanın kimyasal silahlarla vahşice katledilmesinin büyük bir inanlık suçu olduğunu söyleyen Gül, “Bu manzaraları görüp de vicdanı sızlamayan, bu üzüntüyü kalbinin derinliklerinde hissetmeyen insan olamaz. Bizim halkımız bu hissiyat içerisinde, ben de aynı hissiyat içerisindeyim. Şunu da söylemek gerekir ki bu katliamı yapanlar lanetler anılacaklar ve tarihe öyle geçeceklerdir. Uluslararası hukuk nezdinde günü geldiğinde muhakkak bunun hesabını vereceklerdir. Şu anda Birleşmiş Milletler (BM) uzmanları Suriye’de. Hiçbir engel çıkartılmadan bu uzmanlar bölgeye gitmeli ve olup bitenlerle ilgili bütün bilgi ve raporlarını dünyaya ile paylaşmalıdırlar” dedi.
Suriye’de yaşanlar için artık söylenecek söz kalmadığını ifade eden Gül, “Artık söz değil somut adım atma zamanıdır. Bunun için BM Güvenlik Konseyi’nde diplomatik manevra ve ayak oyunlarıyla bu işleri geçiştirmenin maliyeti de büyük olacaktır ve bütün insanlık vicdanında BM sistemini çökertecektir. Somut adımlar atma zamanı gelmiştir. Bir kez daha bu acıyı derinden kalbimizde duyuyoruz. Acıların tekrarlanmaması için uluslararası camianın hep beraber gerekin yapması şarttır” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül, Mısır’da Hüsnü Mübarek’in serbest bırakıldığının, buna karşın Mursi’nin tutuklu bulunduğunun hatırlatılması üzerine, “Seçilmiş cumhurbaşkanı ve arkadaşlarının serbest bırakılması ile ilgili artık hiçbir izah ileri sürülemez. Mısır’ın içinde bulunduğu girdaptan çıkıp geleceğe bakması isteniyorsa, yapılması gereken budur. Seçilmiş Cumhurbaşkanın bir an önce serbest bırakılmalı ve Mısır’da en erken zamanda, kimseyi dışlamadan, yani ‘ihvan’ dediğimiz siyasi oluşumu dışlamadan Mısır halkının milli iradesini sandığa yansıyacağı seçimleri yapmak gerekir”