BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Rusya'dan ABD'ye füze kalkan sistemi uyarısı

Rusya, ABD'nin füze kalkan sistemi konusunda adım atması durumunda "tahrip edici bir ön saldırı"ya hazır olduğunu bildirdi.

Abone ol

Rusya, ABD'nin Orta Avrupa'da kurmayı planladığı tartışmalı füze kalkan sistemi konusunda adım atması durumunda "tahrip edici bir ön saldırı"ya hazır olduğunu bildirdi.

Rusya'nın uyarısı, Savunma Bakanı'nın, füze kalkanı ile ilgili görüşmelerin çıkmaza girdiği açıklamasının ardınan geldi.

Moskova, füze önleme sisteminin Rusya'nın güvenliği bakımndan tehdit oluşturduğunu söyeldi.

Fakat ABD ve NATO bu sistemin İran ve Kuzey Kore'den gelebilecek saldırılara karşı korunma amaçlı olduğunu bildirdi.

Rusya Genelkurmay Başkanı General Nikolay Makarov, "Eğer durum kötüye giderse tahrip edici ön saldırı kararı alınacaktır" dedi.

'Yanlış varsayımlar'

Rusya, ABD ve NATO arasında iki gün sürecek olan görüşmelere bugün Moskova'da başlandı.

Rusya Savunma Bakanı Anatoly Serdyukov görüşmelerin "açmaza girmeye yakın" olduğunu ifade ederken, NATO anlaşmaya varma konusunda ümitli olduğunu belirtti.

NATO Genel Sekreter Yardımcısı Alexander Vershbov BBC'ye yaptığı açıklamada Avrupa füze kalkanına ilişkin Rusya'nın korkusunun "bazı yanlış varsayımlara dayandığını" ve bu sistemin Rusya'nın nükleer caydırıcılığını zayıflatmadığını bildirdi.

Rusya Genelkurmay Başkanı Makarov ise Avrupa kalkanının inşa edilmesi durumunda Rusya'nın da balistik füzelerine daha güçlü savaş başlıkları yerleştirerek cevap vereceğini söyledi.

ABD ile Rusya arasında füze kalkanı sorunu, o dönem Başkan olan George W Bush'un ilk kez gündeme getirdiği 2000'den bu yana devam ediyor.

2008'de Bush'un yerini alan Başkan Obama ise uzun menzilli füzeleri tespit etme kapasitesine sahip olan ve Polonya'dan Çek Cumhuriyeti'ne kadar yayılan üsler ağını öngören planı gündemden kaldırmıştı.

Fakat 2010'da Polonya ile bir anlaşma imzalayarak Baltık kıyısındaki Redzikowo hava sahasını füze savunma üssü olarak kullanma konusunda anlaştı.

Bunun üzerine Rusya da Kaliningrad kentinin Baltık kıyısında, Avrupa ve Kuzey Atlantik'ten gelebilecek füzeleri gözetleme kapasitesine sahip bir radar sistemini devreye soktu.