BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Rusya'da STK'lara sınırlama

Rusya'da Parlamento, siyasi faaliyet içinde bulunan ve yabancı ülkelerden fon alan sivil toplum kuruluşlarının kendilerini 'yabancı lobici' olarak kaydetmelerini öngören bir yasa tasarısını tartışacak.

Abone ol

Rusya'da parlamento, siyasi faaliyet içinde bulunan ve yabancı ülkelerden fon alan sivil toplum kuruluşlarının kendilerini "yabancı lobici" olarak kaydetmelerini öngören bir yasa tasarısını tartışacak.

Bu tür sivil toplum kuruluşlarının (STK) internet ya da basılı kaynaklarında, bu ifadenin geçmesi zorunlu olacak.

Kremlin, yasanın Rusya'yı dış müdahalelerden korumak için gerektiğini söylüyor.

Ancak yasayı eleştirenler, yetkililerin, yasayı muhalefeti bastırmak için kullanacağını savunuyor.

Yasa, ayrıca, bu tür sivil toplum kuruluşlarının muhasebe kayıtlarının denetlenmesini ve iki yılda bir faaliyet raporu hazırlamalarını öngörüyor.

'Dış müdahale'

İktidardaki Birleşik Rusya Partisi, yabancı hükümetlerin Rusya'daki STK'ları siyasi değişim yaratmak için kullandıklarını öne sürüyor.

Yasa tasarısını hazırlayan milletvekillerinden bir olan Vyaçeslav Nikonov, "Rejim değişiklikleri ile ilgili çok fazla örnek var; Yugoslavya, Libya, Mısır, Tunus, Kosova. Dünyada yaşanan bu. Bazı hükümetler diğer ülkelerdeki rejimleri değiştirmeye çalışıyor" dedi.

Nikonov, "Rusya demokrasisinin, dış müdahalelere karşı korunması gerektiğini" ifade etti.

Yasayı eleştirenler bu iddiaları, "Kremlin'in paranoyası" olarak görüyor ve hükümetin sivil toplumun faaliyetlerini bastırmayı amaçladığını belirtiyor.

Yabancı kaynaklardan fon alan Golos adında bir dernek, parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hile yapıldığını gösteren kanıtlar sunmuştu.

O sırada hükümet, Amerika Birleşik Devletleri'ni, STK'ları kullanarak Rusya'daki durumu etkilemeye çalışmakla suçlamıştı.