BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  DÜNYA

Rusyada seçime gölge düştü

Rusya'da bugün yapılan parlamento seçimlerinde hile yapıldığı iddia edildi

Abone ol

Rusya'da bugün yapılan parlamento seçimlerinde iktidardaki Birleşik Rusya Partisi, yüzde 60'ın üzerinde oy oranıyla yarışı önde götürürken, muhalefet ise birçok yerde ihlal yapıldığı ve seçmene rüşvet önerildiği iddiasında bulundu.

Muhalif Sağ Güçler Birliği Partisi'nin Saint Petersburg'daki üst düzey yöneticisi Leonid Gozman, yaptığı açıklamada, ''Kendilerine Genç Avrupa adını veren bir grup insan, (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin için oy kullanacak kişilerin adlarının yapılacak ödül çekilişine dahil edileceği vaadinde bulunuyorlar'' diye konuştu.

Bunun kitlesel ve organize bir çalışma gibi göründüğünü kaydeden Gozman, ''Sandıklarda oy kullanan insanlar ortaya çıkıp hediyelerin nerede olduğunu soruyorlar. Bu insanlara hediyelerin oylarını kullandıktan sonra verileceği söyleniyor'' dedi. Putin, seçimden önce, adil ve şeffaf bir seçim olacağı sözü verirken, Rusya Merkez Seçim Komitesi Başkanı Vladimir Çurov da oylamanın sakin ve takvime uygun bir biçimde yapıldığını belirterek, şu ana dek ortaya atılan ihlallerle ilgili bir yorumda bulunmadı. Muhalefet partileri, seçim ihlalleriyle ilgili şikayetlerini Rusya'nın tek bağımsız seçim gözlemcisi kurumu olan Golos'a yaptılar.

Golos Başkan Yardımcısı Grigory Melkonyans, yaptığı açıklamada, seçimde hilelerin sistematik bir biçimde yapıldığını savunarak, ''Münferit olaylar yok. Rusya'nın her köşesinden şikayetler geliyor'' dedi.

Seçimleri izleyen Bağımsız Devletler Topluluğu üyesi ülkelerinin gözlemcileri ise yaptıkları açıklamada, seçimlerde ciddi bir sorun görmediklerini bildirdiler.