BIST 10.159
DOLAR 32,18
EURO 35,06
ALTIN 2.471,92
HABER /  DÜNYA

Rusya'da olay film yasaklandı

Rusya, İslam dinine ve peygamberine ağır hakaret içeren “Müslümanların Masumiyeti” adlı skandal filmi yasakladı.

Abone ol

Rusya’ya bağlı Çeçenistan Cumhuriyeti’nin başkenti Grozni, Leninski Bölge Mahkemesi, filmin aşırılıkçı olarak tanınmasına ve kararın tüm Rusya Federasyonu’nu kapsadığına ilişkin karar aldı.

Rusya yasalarına göre aşırılıkçılık konusunda herhangi bir yerel mahkemenin aldığı karar tüm Rusya Federasyonu’nu kapsıyor. Önümüzdeki günlerde diğer yerel mahkemelerden de benzer kararların çıkması bekleniyor.

Çeçenistan Ulusal Politika, Basın ve Enformasyon Bakanı Murat Tagiyev, konuyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, dini inançlara hakaret eden filmin yayınlanmasını önlemek için gerekli adımların atılmamasını eleştirerek, “Provokasyon video görüntüsünün yayınlanmaması yönünde gerekli önlemlerin alınmaması, çoğunu Müslüman kökenli haklardan oluşturan tüm bölgede siyasi durumun istikrarsızlaştıracağıyla ilgili ciddi olumsuz sonuçlara yol açabilir” uyarısında bulundu.

Çeçen Bakan, “Biz filmin, dini çerçevede dinler ve etnikler arası kıyımı körükleyen ve aşırılıkçı olarak tanınması hususunda Grozni’nin Leninski Bölge Mahkemesi’ne başvurduk. Davamızla ilgili olumlu yönde karar alındı” şeklinde konuştu.

Daha önce Çeçenistan Cumhuriyeti Başkanı Ramzan Kadirov ve parlamento üst kanadı Federasyon Konseyi senatörü Ruslan Gattaov da filmin aşırılıkçı tanınması yönünde sert tepkili açıklamalarda bulunmuştu. Gattarov ayrıca filmin incelenerek erişimine yasaklanması için Başsavcılığa resmi talepte de bulunmuştu.

Rusya Başsavcılık Sözcüsü Marina Gridneva, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Rusya Soruşturma Komisyonu bu filmin aşırılıkçı ilan edilmesi ve Rusya’da internet ortamında erişiminin durdurulması için mahkemeye başvurmaya hazırlanıyor.. İnananların dini duygularına hakaret ettiği ve etnik topluluklar arası nefret duygularını kışkırttığı gerekçesi ile inceleme yapılmakta. Yargılama başlamadan önce mahkeme Rusya başsavcılığının talebi üzerine bu filmin yayınlanmasını önleyecek bir ön karar alır. Konu Federal İletişim, Basın Yayın ve Bilgilendirme Servisi’ne iletilir.” ifadelerini kullanmıştı.

Moskova Tverskoy Semt Mahkemesi de Rusya Başsavcılığı’nın talebi üzerine söz konusu filmin yasaklanması ve aşırılıkçı olarak tanımlanmasını 1 Ekim’de ele alacak. Rus sosyal paylaşım sitesi Vkontekte filme erişimi durdururken, Kafkas cumhuriyetleri başta olmak üzere bir kısım bölgelerde de YouTube erişimi yasaklandı.