BIST 10.209
DOLAR 32,39
EURO 34,78
ALTIN 2.392,75
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan masasındaki 5 anketi açıkladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı...

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 30 Eylül'de düzenlenecek olan AK Parti 4. Olağan Büyük Kongresi öncesi Sabah gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak ve Sabah Gazetesi Yazarları Süleyman Yaşar ile Mahmut Övür'ün sorularını yanıtladı.

İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

OSLO OLMAZ, BAŞKA YER OLUR

Zamanlama meselesi her an olabilir. Oslo olmazda başka bir yer olur. Olması gerekiyorsa olur. Anaların gözyaşları dinecekse yaparız Bizim attığımız adımları da çözümden saymıyorlar. Elimizden geleni yapmaya mecburuz.

CHP lideri 10 maddelik teklif diye ortaya çıktı. Bizim yürütme olarak yapmamız gereken neyse yaparız, yeterki netice alalım. Netice almamız lazım. Sayın Hamzaçebi dedi ki hemen olmaz 2-3 ay üzerinden geçsin hala dönüş yok. Bu çağrıyı yine yapıyorum. Bu pazartesi parlamante açılıyor. Teklifi yine götüreceğiz. Bu çalışmayı yapmaya hazır mısınız? MHP ne der bilmiyorum. Ama ben BDP ile aynı yerde değilim. Parlamentodakilerle müzakere edeceğiz dedik ama 9 PKK'lıyla yanak yanağa gelmesini ben kabul edemem. Onu kabul ettiğim zaman şehit analarının gözyaşlarını artırırız. Ben anaların gözyaşlarını artıramam.

Karşı taraftan gelenlerin temsil yetkisinin ne olduğunu bilemem ama gelenlerin temsil yetkisi ciddi manada yok. Olayın bir KCK farklı, Terör örgütün başı adada böyle bir yapı var. Onların bizimkilerle benzer yanı nedir iyi incelememiz lazım. Sri Lanka'daki gibi bir müdahale. Bunlar bizi uyanıltmasın Bunlar bizim isabetli adım atmamızı engelleyebilir. Bölücü terör örgütünün silah bırakması lazım, silah bırakmadığı müddetçe çözüm olması mümkün değil. Zana bir randevu talep etti, silahlar sussun dedi. Silahların susması değil bırakılması mesele. Sizin elinizde silah olduğu müddetçe her an patlayabilir. Bunlar diyor ki asker polis silahı bıraksın, asker silah bırakır mı, o onun enstrümanıdır. 100 yıl önce de bu silah vardı 30 yıl önce de bugün de yarın da olacak. Halkın güvenliği için bu silahların olması lazım. Ama onlar silahları bıraktığında bu operasyonlar da duracaktır.

Olumlu şeyler olmadı mı oldu. Şehit cenazelerinde azalmalar oldu. Daha olumlu bir zeminde gidildi. Bu daha da ileriye taşınabilir. Şu anda İmralı mı daha tesirli bilemem, Kandil mi Avrupa mı tesirli bilemem.

Oslo'daki nihai amaç bu işi bitirmekti.

TABLOYA BAKINCA NEREYE GİDİYORUZ?

Siyasi kanatla müzakereyi bırakmak bizden kaynaklanmıyor. Dağdaki teröristle parlamentodaki milletvekilleri sarmaş dolaş olunca bunun yansıması nasıl olur? Bunu ölçmek durumundayız. Yaptığımız kamuoyu araştırmasında yüzde 90 tepki geliyor. Bunu gözardı edemeyiz. Siyasi uzantılarının hiçbir fonksiyonu yok. Ben görüşmeden kaçmam ama ellerinde ne bir kozları var ne de bir yetkileri.

OSLO BAŞLASIN BEKLENTİLERİ HAVADA MI KALIYOR?

Bunlar olabilir, ama bu siyasi uzantının bu konuda bir yetkisi yok, denenecek yine ama, adımları yine atacağız, şartları zorlayacağız.

Ismarlama hukuk düzenlemesi yapamayız, zamanında idam edilmesi gerekirken şarta bağlı gönderildiği için bu uygulanamadı, şimdi de ev hapsi isteniyor, o zamanki hükümet bunu kabul etmiş olabilir ama biz bu vebalin altına giremeyiz, kimden gelirse gelsin.

Bizim en önemli hedefimiz Güneydoğu, Doğu. Sosyo-ekonomik dengeyi kurmaya çalışıyoruz. Buradaki ekonomiyi sıçratacak olan şey, olayların durması. Biz bölgeyle ilgili çok ciddi bir hamle başlattık ama hala bir korku girişimcilerin üzerinde var. Bu korkuyu bir atabilseler bölge ekonomisi patlayacak ve çok ciddi bir noktaya gelecek.

Ben şu anda bile politik faizi yüksek buluyorum ama Merkez bankası şu anda dinlemiyor. Merkez Bankası da sonunda düzenlemeye gidecektir benim girişcim böyle yüksek faizlere mecbur bırakılırsa nasıl yatırım yapsın? Bizim tulumbanın içine su koymamız lazım ki bu tulumba su bassın.

Türkiyenin bölgede güçlenmesini kimse istemiyoır. Güçlü bir Türkiye bir çekim alanı oluşturacaktır. Bunu görüyorlar. Bu milletin genlerinde büyük devlet anlayışı var. Biz bir çadır, bir kabile devleti değiliz. Biz 17 milyon kilometrelik bir alana kadar büyümüş bir imparatorluğa sahibiz. Şu anda yaşayanlar arasında böyle bir yaşamış bir devlet yok.

Merkez bankasının döviz rezervi 27,5 milyar dolardı şimdi 110 milyar dolar. IMF'ye borcumuz nisan ayında bitiyor. Biz IMF'ye borç veriyoruz.

Osmanlının argümanları çok farklıydı. Bugünün dünyasında bizim argümanlarımız çok farklı. örnek alacağımız şeyler olacak ama bugüne uygun olarak.

DARBEYİ KİM ÖNLEDİ?

Kendi içlerinde böyle bir maharetleri olduysa onlara teşekkür ederiz ama biz bu konuda sivil iktidarın kararlığı her şeyin önüne geçmiştir.

Ben 27 Nisan'a hiç bir zaman muhtıra demedim, ama biz muhtırayı hemen ertesi sabah verdik, yerinizi bilin dedik. Hiç bu tür şeylerin şu anda ülkemizde yeri yok.

Biz hudut birlikleri sınır birlikleri dedik, ama şu anda kimse yanaşmıyor. Çok az sayıda başvuru var.

Bizim olağan haftada bir rutin görüşmelerimiz olurdu Hilmi Paşa okuyan gelişen bir paşaydı. Böyle bir şeyi hissettirmedi. Böyle bir şeyi yaşamış olsa paylaşırdı. Bazı rahatsızlıkları oldu ama, medyadan rahatsızlıkları oldu. Ordudaki yönetici kadroların kendini savunma konusunda belli hakları yok, avukat tutamıyorlar mesela. Onlar da kendi içindeki hukukçularla bu konuları halletmeye çalıştılar. Ama asla böyle bir şey gündeme gelmedi.

İstihbarat noktasındaki sıkıntımız onlarla bir değil. Her geçen gün daha da iyiye gidiyor. Bizim istihbarat anlık istihbarat, haftalık aylık değil

SALDIRILAR NEDEN ENGELLENEMİYOR

Her terör saldırısının istihbaratını alacaksınız diye bir şey yok ki. Öyle olsa kuleler vurulmazdı. Onlar nasıl vuruldu?

BİNGÖL'DE DİKKATSİZLİK

Toplanma yeri, dağıtımda ve tezkerede olur. Burada bu olay oluyor ve 3 tane uygulama geliyor. 3 tedbir söz konusu yol konvoy bir helikopter.

Genelkurmay başkanımız inceleme başlattı, sonuçlarını henüz alamadım.

Yol emniyeti: Yola asker yerleştirilmesi
Konvoy emniyeti: Kirpiler zırhlı araçlar, bir de ortada karıştırıcı araç var.

Yol emniyetinde asker olmadığına dair bana bilgi geldi. Helikoper olmadığına dair de bilgi geldi. Genelkurmay başkanımız bu konuları araştırıyor takip ediyor.

CHP'NİN MAZİSİNDE SAMİMİYET YOKTUR

CHP AK Partinin kapatılması için alkış tuttu. Acaba Kılıçdaroğlu Erbakan hayatta olsa aynı şeyleri söyleyebilecek mi ? Bunların sabahı ile akşamı aynı değil.

Keşke sözlerinde samimi olsa. Mazilerine bakıyorum mazilerinde böyle bir samimiyet göremiyorum.

Biz milletimizle barışığız ama CHP zihniyeti milletle barışık değildir. Bu yüzden milletten de bekledini alamaz.

ELİMİZDE 5 ANKET VAR

Elimizde 5 firmanın anketi var Bunlardan biri Polmark biri Konsensus biri Denge biri ANAR biri de KONDA. Bunların ortalamı ise şöyle: AK Parti yüzde 52,1 - CHP 24,2 - MHP 13,3 - BDP 6,2.

Konut fiyatlarında balon oldu. Size intikal eden inşaat firması var mı beni kurtarın diyen?

İşini bilmeyenler de bu sıkıntı oluyor. Bazı firmalar finansman yönetimini bilmiyorlar Bakkal defteri dutar gibi tutuyorlar.

ZENGİNLERE EK VERGİ DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?

Beklediğimizi alamıyorlarsak bir şeylerin olması lazım. En çok parayı kazanan finans, yatırım matırım hak getire, bir kısmı yatırımdan elini eteğin çekiyor. Yatırımlara girmen lazım.

Otomobil ihracatta en önenli kalemimiz oldu. Biz de dedik kendi otomobilimiz olsun.

ELEKTRİĞE ZAM

Popülizm yapmayı sevmem. Ben vatandaşımın satın alma gücüne bakarım. Elektrikle ilgili doğalgazla ilgili atacağımız adımlar bunları düşünerek atılmış adımlardır.