BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Rusya'da 'İslamcı militanlar' tutuklandı

Rus polisi, İslamcı radikal grup Tecrit ve Hicret üyesi olduklarını iddia ettiği bir grubun evlerine düzenlediği baskında çok sayıda bomba ele geçirdi.

Abone ol

Rus polisi, üzerlerinde bomba, silah ve el bombaları bulunan bir grup radikal İslamcının tutuklandığını duyurdu.

Tutuklanan 15 kişinin, Mısır’da kurulan İslamcı Tekfir ve Hicret grubu üyesi olduklarını iddia etti.

Polis, Rusya’nın başkenti Moskova’nın doğu bölgelerindeki dairelere yaptığı baskında, üç el yapımı bomba ve bomba yapımı için kullanılan fünye ve fitiller ele geçirdi.

Rus Interfax haber ajansına göre, Tekfir ve Hicret grubu ‘etnik ve dini gruplar arası düşmanlığı tahrik etme’ suçlaması nedeniyle Rusya’da 2010 yılında yasaklanmıştı.

BBC’nin Moskova’dan bildiren muhabiri Daniel Sandford, Soçi Kış Olimpiyatları’na iki ay kala İslamcıların tutuklanmasının uluslararası toplumun dikkatini de buraya çekeceği görüşünde.

Son yıllarda Rus güvenlik güçleri ve Çeçen isyancılar arasındaki çatışmalar, İslamcıların saldırılarıyla artmıştı.

Şiddet olayları Kafkasya’nın kuzeyinde Müslümanların yoğun yaşadığı İnguşetya ve Dağıstan’ın da aralarında da bulunduğu bölgelere sıçramış, hükümet ve güvenlik görevlileri dâhil yüzlerce kişi ölmüştü.

Muhabirimiz, Çeçenistan’da Rusya ve Çeçenlerin karşı karşıya geldiği ikinci savaştan sonra Moskova’ya yönelik saldırıların azaldığını, fakat yine de 2011 yılının Ocak ayında 37 kişinin öldüğü Domodedovo Uluslararası Havaalanına yapılan intihar saldırısı gibi şiddet olaylarının devam ettiğini söyledi.