BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Rusya Yeltsine veda ediyor

Rusya, SSCB'nin dağılmasının ardından ilk devlet başkanı olan Boris Yeltsin'i toprağa vermeye hazırlanıyor.

Abone ol

Yeltsin, selefi Kremlin liderleri gibi Kızılmeydan yerine, şair ve yazarların mezarlarının bulunduğu Novodeviçi mezarlığına gömülecek.

Nazım Hikmet'in de mezarının bulunduğu Novodeviçi mezarlığında düzenlenecek cenaze törenine, eski ABD başkanları George H.W. Bush ile Bill Clinton'ın yanı sıra çok sayıda devlet başkanı veya hükümet temsilcisinin de katılması bekleniyor.
 
Yeltsin'in naaşı dün, Stalin döneminde yıkılıp olimpik yüzme havuzu yapılan, ancak Moskova Belediye Başkanı Yuri Lujkov tarafından 1998 yılında tekrar orijinal haline getirilerek yeniden inşa edilen Kurtarıcı İsa Kilisesi'ne getirilerek katafalka konulmuştu.
 
Moskovalılar, naaşın katafalka konulmasının ardından kiliseye akın ederek, ilk devlet başkanlarına karşı son görevlerini yerine getirmek için uzun kuyruklar oluşturdu.
 
Sürekli duaların okunduğu kiliseye sabah saatlerine kadar yaklaşık 15 bin kişinin gittiği ve Yeltsin'in naaşının çiçekler arasında neredeyse görünmez hale geldiği belirtildi.

 

Rusya'da sürekli tartışılan Yeltsin, halkın bir bölümünce "komünizme son verip özgürlükleri getiren adam" olarak görülürken, diğer kesim, onu "Sovyetler Birliği'nin uluslararası prestijini bozan, yaptığı reformlarla vatandaşların birikimlerinin erimesine ve devlet varlıklarının çevresindeki işadamı çetesi tarafından talan edilmesine göz yuman lider" olarak tanımlıyor.
 
Kurtarıcı İsa Kilisesi'nde Yeltsin'i görmek için sıraya giren bir Rus öğrenci de gazetecilerin sorusu üzerine, "Annem Yeltsin'i demokrasiyi getiren büyük bir insan olarak görüyor. Ama babam, büyük bir ülkeyi talan ettiği için kendisinden nefret ediyor. Bu adamı görmek için, bu son fırsatı kullanmak için buraya geldim" diye konuştu.
 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, cenaze töreni için 25 Nisan'ı ulusal yas günü olarak ilan etti. Ülke genelinde bayraklar yarıya indirildi ve televizyonların bugün eğlence programları yayınlaması yasaklandı.
 
Putin, Yeltsin sayesinde ‘demokratik ve dünyaya açık’ bir Rusya'nın doğduğunu söylemişti.

Yeltsin'in damadı Valentin Yumaşev, İzvestiya gazetesine yaptığı açıklamada, Yeltsin'in, yetkililerin ve generallerin değil, sanatçıların yanına gömülmeyi vasiyet ettiğini söyledi.