BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  EKONOMİ

Dolar yeniden yükselir mi?

İstanbul serbest piyasada dolar, yaklaşık son bir yılın en düşük seviyesine geriledi. Uzmanların değerlendirmesi ise...

Abone ol

İstanbul serbest piyasada dolar, yaklaşık son bir yılın en düşük seviyesine geriledi. Piyasa uzmanları, dolarda önümüzdeki döneme ilişkin hareketli bir seyir yaşanabileceği uyarısında bulundular.

A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, YTL faizleri aşağı inmediği sürece dövizin düşük kalmaya devam edeceğini belirterek, ''Dövizin daha aşağı gelme ihtimali var. 1,2000 YTL seviyelerini test edebilir. Bu noktada Merkez Bankasının hiçbir şekilde müdahale edeceğini zannetmiyorum'' diye konuştu.

Salar, Türkiye benzeri ülkelere yurt dışından para girişinin devam ettiğini ifade ederek, YTL faiz oranlarının çok yüksek ve cazip olduğunu, YTL faizlerinin düşme sürecinin ise genel seçimlerin ertesinde olacağını düşündüğünü, en erken sonbaharı beklemek gerektiğini kaydetti.

Salar, "YTL her geçen gün aşırı değerleniyor ve orada bir enerji birikiyor. Bu enerji birikimi mutlaka bir sıkıntıya yol açar'' diye konuştu.

Yükseliş sınırlı olacak

Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk ise, şu anda doların dış piyasada diğer para birimleri karşısında gevşek kaldığını, yabancı yatırımcının ağırlıklı satışı dolayısıyla Türkiye'de de YTL karşısında gevşek olduğunu söyledi.

Yıldırımtürk, ''Ancak 1-2 gün içinde bir toparlanma süreci yaşayacağını, tekrar 1,3500 YTL seviyesinin üzerine çıkacağını düşünüyorum. Burada parite desteği de gelebilir. Avrupa Merkez Bankasının faiz toplantısında bir faiz değişikliği olmazsa dolar, dışarıda diğer para birimleri karşısında bir miktar değer kazanabilir. İçeride de bunların yansımaları olduğunda 1-2 gün içinde yukarı yönlü bir seyir görebiliriz'' diye konuştu.

Dövizdeki çıkışın, sınırlı olacağını ve Cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldıktan sonra dövize bir miktar talep gelebileceğini ifade eden Yıldırımtürk, ''Denge noktası 1,3500 YTL gibi görünüyor. 1,3000 YTL'ye gelebilir mi? Olabilir. O noktada Merkez Bankası müdahale edebilir'' dedi.

Yakında hareketlenme olacak
Garanti Döviz Masası yöneticisi Hakan Kuyumcuoğlu da dövize yurt dışından destek olduğunu, yurt dışında piyasaların iyi gittiğini ifade ederek, Mayıs-Haziran aylarında dolarda hareketlilik yaşanacağını savundu.

İstanbul'da saat 12:00 itibariyle döviz alış-satış fiyatları şöyle; 
     
     İSTANBUL SERBEST PİYASA      ALIŞ      SATIŞ
     -----------------------                      --------   --------
     ABD Doları                                    1,3360     1,3410
     Avro                                              1,8220     1,8270
     İngiliz Sterlini                                  2,6700     2,7000