BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Rusya ve İran sonunda ses verdi

5 vatandaşını kaybeden Türkiye'nin Suriye'ye misillemede bulunmasına Rusya ve İran bugün ses verdi. Her iki ülkede ortadan gitti.

Abone ol

İNTERNETHABER - Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine dün Suriye tarafından düşen top mermisi nedeniyle beş kişinin hayatını kaybetmesinin ardından Türkiye de karşılık verdi. Türkiye'nin karşılık vermesi dünya gündemine de oturdu.

Gerilimle ilgili olarak tepkisi en çok merak edilen ülkelerin başında Rusya ve İran geliyordu. Dün geceyi sessiz geçiren Moskova ve Tahran mesajlarını bugün verdi. 

"SÖZ VERİYORUZ, BİR DAHA OLMAYACAK"

Suriye üzüntü açıklaması sonrası sessizliğini korurken, Rusya üzerinden mesajlar vermeye başladı. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Suriye'nin Akçakale'deki benzeri bir olayın yaşanmayacağına dair söz verdiğini kaydetti. 

Lavrov, "Suriye'nin kaza olduğunu söylemesi önemli" diye konuştu.. 

İRAN: DÜŞMAN OYUNUNA DİKKAT!

İran, Suriye tarafından atılan top mermisinin Akçakale'ye isabet etmesinin ardından Türkiye'nin karşılık vermesi üzerine iki ülkeye itidalli davranmaları çağrısı yaptı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Türkiye ve Suriye sınırındaki gelişmelerle ilgili Fars Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, ''İran İslam Cumhuriyeti, iki tarafı itidalli olmaya, konunun ivedi olarak araştırılmasına ve düşmanların hedeflerine dikkat etmeye davet ediyor'' ifadesini kullandı.

Abdullahiyan, ''Radikal, terörist ve sorumsuz silahlı gruplar ile düşmanların bölgedeki oyunlarına dikkat edilmesinin zaruretine'' dikkati çekti.

Akçakale'ye düşen top sonucu hayatını kaybedenlerin yakınlarının acılarını paylaştığını da belirten Abdullahiyan, sabırlı olunmasının sükunetin sağlanması için gerekli olduğunu yineledi. Abdullahiyan, Türkiye ve Suriye'nin toprak bütünlüklerinin korunmasına da vurgu yaptı

İNGİLTERE VE ALMANYA'NIN TEPKİSİ 

Öte yandan İngiltere ve Almanya da Akçakale olayıyla ilgili açıklamalar yaptı. Her iki ülke de Türkiye'nin tepkisini haklı bulurken, olayın tırmandırılmaması gerektiği vurgulandı.

 TEKRARLANMASINI ÖNLEMEMİZ GEREKİYOR

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Akçakale'de yaşanan olayı kınayarak, "Suriye rejiminden, Türkiye sınırındaki bu olayın tekrarlanmasının önlenmesini istiyoruz ve Türkiye'nin yanındayız" ifadesini kullandı.İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde, Dışişleri Bakanı William Hague'in, Akçakale'ye top mermisi düşmesiyle ilgili açıklamasına yer verildi.

Hague, açıklamasında şunları kaydetti:

2.20121004140052.jpgŞİDDETLE KINIYORUM

"Suriye rejiminin ortaya koyduğu ve aralarında bir anne ile çocuklarının bulunduğu Türk vatandaşlarının ölümüne neden olan şiddeti kınıyorum. Bu korkunç bir davranıştır. Suriye rejiminden, Türkiye sınırındaki bu olayın tekrarlanmasının önlemesini istiyoruz."

William Hague olayın, Suriye'deki kötü durumu, bölge için oluşturduğu tehlikeyi ve BM Güvenlik Konseyi'nde acil bir çözüm bulunmasının gerekliliğini gösterdiğini kaydetti.

KRİZLE İLGİLİ TEMASLARIMIZ DEVAM EDECEK

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile telefonda görüştüğünü belirten Hague, açıklamasında, "Türkiye, bölgedeki en yakın müttefiklerimizden ve temel ortaklarımızdan biri. Türkiye ile Suriye kriziyle ilgili yakından çalışmaya ve temas içinde olmaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

Türkiye'de temaslarda bulunan İngiltere Başbakan Yardımcısı Nick Clegg de dün akşam yaptığı açıklamayla olayı kınamıştı.

nto.jpg

NATO Güvenlik Konseyi, Türkiye'nin isteğiyle olağanüstü toplandı. Konsey, Türkiye'ye destek mesajı verirken Suriye'yi uyardı.

AB'DEN SURİYE'YE UYARI

Avrupa Birliği Suriye'ye uyarıda bulundu. AB Suriye'ye şiddeti derhal durdurmasını istedi.

FRANSA'DAN SALDIRI AÇIKLAMASI

Fransa yaptığı açıklamda "Sınır saldırısı barışa ciddi br tehdit" dedi.