BIST 9.693
DOLAR 32,49
EURO 34,75
ALTIN 2.501,50
HABER /  DÜNYA

Rusya ve Çin’den sonra 3. sıraya yükseldik

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye’nin 2 milyar adet fidanı toprakla buluşturduğunu söyleyerek, "Son 5 yılda ağaçlandırma bak...

Abone ol

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye’nin 2 milyar adet fidanı toprakla buluşturduğunu söyleyerek, "Son 5 yılda ağaçlandırma bakımından dünyada Rusya ve Çin’den sonra 3. sıraya yükseldik" dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştiren Makedonya Tarım, Orman ve Su Ekonomisi Bakanı Ljupco Dimovski ile bir araya geldi. Bakanlıkta gerçekleşen görüşmede Bakan Eroğlu mevkidaşına Türkiye’de yapılan çalışmaları anlattı. 2 milyar adet fidanı toprakla buluşturduklarını kaydeden Bakan Erdoğlu, "2013-2017 arasında özellikle erozyon kontrolü noktasında büyük bir çalıma başlattık. Türkiye’de taşkına çok müsait alanlar var, riskli alanlar. Bunları kontrol etmek için yukarı havzada taşkın kontrolü eylem planı hazırladık" şeklinde konuştu.
Çok sayıda baraj ve gölet inşa ettiklerini ve şuanda dünyada takdir gören "1000 Günde 1000 Gölet Sulaması" projesini başlattıklarını ifade eden Bakan Eroğlu, "Şimdi baraj ve göletlerin etrafına yeşil kuşak ağaçlandırması diye bir ağaçlandırma seferberliği başlattık. Ayrıca son 5 yılda 2 milyar fidanı toprakla buluşturmamız OECD tarafından da büyük takdir gördü. Şimdi son 5 yılda ağaçlandırma bakımından dünyada Rusya ve Çin’den sonra 3. sıraya yükseldik. Son 10 yılda sulak alanları koruma, geliştirme noktasında büyük hamle yaptık ve dünyanın takdirini kazandık" diye konuştu.
Türkiye’nin içme suyu konusunda da konuk bakana bilgi veren Eroğlu, "Türkiye’de yüzde 100 bütün vatandaşlarımız sağlıklı uzun vadeli içme suyuna sahiptir. Mesela İstanbul 2071 yılına kadar içme suyuna sahiptir. Ankara 2050 yılına kadar içme suyuna sahiptir" ifadelerini kullandı.
"Afrika’ya şuana kadar Devlet Su İşleri 1 milyon 200 bin kişiye su temin etti ve faaliyetlerimiz devam ediyor" diyen Bakan Eroğlu, "Biz bu sene Mardin’de 1. Dünya Sulama Forumu hazırlıyoruz. Dünyadan bu konuda çok sayıda uzman katılacak" dedi.
Bakan Eroğlu son olarak ise Makedonya ile her türlü işbirliğine hazır olduklarını kaydetti.

"TÜRKİYE’NİN TECRÜBELERİNDEN YARARLANMAK İSTİYORUZ"
Makedonyalı Bakan Dimovski ise Türkiye ve Makedonya’nın geleceğinin ortak olacağını belirterek, Türk milletine karşı derin saygılar beslediklerini ifade etti. Makedonya’daki sulanan alanların azaldığını ve bunun da kendileri için ciddi sıkıntı oluşturduğunu anlatan Dimovski, "Biz sizin Türkiye’de sistem olarak uyguladığınız uygulamaların Makedonya’da da uygulanıp uygulanamayacağını merak ediyoruz. Bu konuda yardımlarınızı rica ediyorum. Su temini özellikle Makedonya için çok büyük önem arz etmektedir" şeklinde konuştu.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise, Türkiye ve Makedonya arasında eylem planı hazırlayacaklarını söyleyerek, "Su konusunda da bir çalışma grubu oluşturalım. Türkiye’deki gibi büyük bir ağaçlandırma seferberliği başlatalım" diye konuştu.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, konuşmaların ardından ise konuk Bakanı kendi makamına davet ederek oradaki sistemi gösterdi. Orman yangınlarını yakından takip etmesini sağlayan sistemi misafirlerine anlatan Bakan Eroğlu, sistem sayesinde helikopterleri ve arazözleri yakından takip edebildiğini, hatta arazözleri kullanan görevlilerin cep telefonunun dahi sistem tarafından gösterildiğini söyledi.
Bakan Eroğlu ayrıca bir de espiri yaparak, "Buradan Orman Genel Müdürümün aracını da takip edebiliyorum. Evine ne zaman gittiğini görebiliyorum" diyerek davetlileri güldürdü.