BIST 10.899
DOLAR 32,20
EURO 34,89
ALTIN 2.473,10
HABER /  DÜNYA

Rusya ve ABD nihayet anlaştı

Nükleer silahların azaltılması için tartışmalı iki ülke masaya oturdu. Rusya ve ABD, nükleer başlıklı silahların yarı yarıya azaltılması kararı aldı.

Abone ol

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ve ABD Başkanı Barack Obama, heyetler arası görüşmenin ardından Stratejik Saldırı Silahlarının Sınırlandırılması ve Gelecekteki İndirimi konusundaki Ortak Anlayış belgesine imza attı.

Yeni anlaşmaya göre nükleer savaş başlıklarının 1500-1675'e azaltılması, başlıkları taşıyan füzelerin de 500-1000 adete indirilmesi kararı alındı.

Rus haber ajansları, iki liderin imzaladığı belgenin, iki ülke arasında ileride imzalanması planlanan yeni Nükleer Silahların Azaltılması Anlaşması'nın (START) temelini oluşturacağı kaydedildi.

İmzalanan belgede şunlar kaydedildi:

"Rusya ve ABD Devlet Başkanları ülkelerindeki stratejik saldırı silahlarının sınırlandırılmasıyla ilgili karar alarak, önümüzdeki dönem içinde yeni hukuki anlaşma imzalamayı taahhüt eder. Taraflar, stratejik saldırı silahlarını sınırlandırırken, 7 yıl sonra taşıyıcı füzelerin sayısını 500-1000 arası, nükleer başlıkların da 1500-1675 arasında olmasını sağlayacak."

Obama ve Medvedev, iki ülke uzmanlarına yeni START anlaşmasının detaylarını önümüzdeki dönemde tamamlayıp, iki ülkenin parlamentolarının onayı için hazır hale getirilmesi talimatı verecek.

Liderler, yeni anlaşmanın ne kadar sürede tamamlanması gerektiği konusunda bilgi vermezken, anlaşmanın START 1'in süresinin sona ereceği tarih olan aralık ayına kadar yetiştirilmesi bekleniyor.