BIST 10.209
DOLAR 32,37
EURO 34,79
ALTIN 2.397,54
HABER /  GÜNCEL

Rusya: Ukrayna'yla savaş istemiyoruz

Rusya'nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Vitali Çurkin Güvenlik Konseyi'nin acil toplantısında geçici Ukrayna Başbakanı Yatsenyuk'un sorusu üzerine Moskova'nın Ukrayna'yla "savaş istemediğini" söyledi.

Abone ol

Rusya'nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Vitali Çurkin Güvenlik Konseyi'nin acil toplantısında Moskova'nın Ukrayna'yla "savaş istemediğini" söyledi.

Çurkin bu sözleri geçici Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk'un doğrudan sorduğu soruyu yanıtlarken kullandı.

Ancak Çurkin, konuşmasında Kırım'ın Rusya'ya katılım referandumu düzenlemesini savundu.

Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk kentinde de rakip protestocular arasında çıkan çatışmada bir kişi öldü.

Yüzlerce Rusya yanlısı ve benzer büyüklükteki Kiev yanlıları arasında kentteki Lenin Meydanı'nda yaşanan çatışmada yaralananlar da oldu.

Donetsk'deki çatışmalar Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in 22 Şubat'ta devrilmesinden bu yanaki en kötü şiddet olaylarıydı.

Bu arada ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin bugün Londra'da Rus mekvidaşı Sergey Lavrov'la görüşmesi bekleniyor.

BM Güvenlik Konseyi'ndeki acil toplantıda Ukrayna Başbakanı Yatsenyuk ülkesinin Rus saldırganlığının kurnbanı olduğunu söyledi ve BM Şartı belgesini elinde tutup, Moskova'nın BM Şartı ve diğer bazı uluslararası sözleşmeleri ihlal ettiğini söyledi.

Ancak Yatsenyuk "Hala bu krizi barışçıl yollarla çözme şansımız olduğuna inanıyorum" dedi ve Moskova'ya doğrudan görüşme çağrısı yaptı.

'Savaş istemiyoruz'

Yatsenyuk Rus Büyükelçi Çurkin'e dönüp, "Biz şu soruya yanıt istiyoruz. Ruslar bizimle, onyıllardır sıcak ve dostane ilişkiler sahip olduğu bir ülkeyle savaşmak istiyor mu?" diye sordu.

Yatsenyuk, "Ben Rus halkının savaş istemediğine inanıyorum. Umarım Rus hükümeti ve Rusya lideri de halkın dileklerine uyar ve bu sorunu çözmek için diyaloğa yöneliriz" dedi.

Yatsenyuk'a yanıt veren Çurkin de "Rusya da, Ruslar da savaş istemiyor. Ukraynalıar'ın da bunu istemediğine inanıyorum. Dahası durumun böyle okunmasını ve daha da gerginleşmesini istemiyoruz" diye konuştu.

Çurkin Yatsenyuk'un müzakere çağrısına yanıt vermedi "ülkeyi ikiye bölenin Moskova değil, Kiev olduğunu" savundu.

Çurkin Kırım'daki referandumun da ülkedeki "yasal boşluk" nedeniyle gerekli olduğunu savundu ve Kırımlıların neden "kendi geleceklerini belirleme fırsatına sahip olamayacaklarını" sorguladı.

Daha önce de Rus Savunma Bakanı Ukrayna sınırından çok da uzak olmayan bir noktada askeri tatbikat başladığını doğruladı.

Bakanlık, Rostov, Belgorod ve Kursk'ta ay sonuna dek sürecek tatbikata 8 bin askerin katıldığını belirtti.

Öte yandan Rusya'nın müttefiki Belarus da Moskova'nın NATO'nun komşu Baltık ülkelerindeki güçlerini arttırmasından sonra kendi istekleri üzerine ek savaş ve askeri nakliye uçakları gönderdiğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague Rusya'nın Kırım'daki gerilimi düşürmemesi halinde yeni ambargolarla karşılaşacağı uyarısında bulundu.

AB Dışişleri Bakanları'nın bu Pazartesi Brüksel'de yapacakları toplantıda silah ambargosu ve varlıkları dondurma gibi önlemleri ele almaları bekleniyor.

Kiev ve Batılı müttefikleri bu Pazar günü Ukrayna'da yapılacak referandumu tanımayacaklarını söylüyor.