BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.308,50
HABER /  DÜNYA

Rusya, Türkiye ve IŞİD iddiasını BM'ye taşıdı!

Rusya, BM Güvenlik Konseyi'ne Türkiye-IŞİD bağlantısını gösterdiğini iddia ettiği belgeler sundu.

Abone ol

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaliy Çurkin, BM Güvenlik Konseyi'ne Türkiye'nin Suriye'de IŞİD'in kontrolü altında bulunan bölgelere yasadışı yollardan silah ve mühimmat gönderdiğine ilişkin belgeler sundu.

Güvenlik Konseyi'ne sunulan belgede, "Türkiye, IŞİD'in ana silah ve askeri teknoloji tedarikçisi durumunda. Bu amaç doğrultusunda yasadışı örgütleri kullanan Türkiye'de tüm bu organizasyonu idare eden Milli İstihbarat Teşkilatı. Sevkiyat, arabalarla ve insani yardım konvoylarıyla gerçekleştiriliyor" dendi.

'ŞAM CEPHESİ VE IŞİD MİLİTANLARINA SİLAH VE YARDIM GÖNDERİLDİ'

Kasım 2015'ten Ocak 2016'nın sonuna kadarki dönemde Suriye'deki militanlara yapılan silah ve askeri ekipman sevkiyatına ilişkin bilgilere yer verilen belgede, "Türk istihbarat mensupları, Ocak ayının ortasında Şam Cephesi militanlarına 7,62 mm ve 12,7 mm kalibreli silahlar ve RPG-7 roketatarları tedarik etti. 25 Ocak'ta ise İnsan Hak ve Özgürlüklerini Koruma Vakfı, IŞİD militanlarına yaklaşık 55 tonluk gıda ve malzeme gönderilmesine sponsor oldu. Sevkiyatların ana sponsoru Beşar Vakfı oldu" ifadeleri kullanıldı. 

'MİT, VAKIFLARA KAYNAK AKTARIYOR'

Raporun devamında, "Silah, askeri ekipman ve yardım tedarikinde en etkin olan kuruluş olan Beşar Vakfı, Bayırbucak ve Kızıltepe Türkmenlerine 50 konvoy gönderdi. Vakfın ana finansman kaynakları, resmi olarak özel ve tüzel kişilerin yaptığı bağışlar olarak görülüyor ancak özel ve tüzel kişi görüntüsü altında Milli İstihbarat Teşkilatı'ndan kaynak aktarılıyor. Hükümetin yardımıyla vakıf, Türkiye ve yurtdışındaki bankalarda hesap açıyor" bilgisine yer verildi.

IŞİD ve diğer terör örgütlerine yapılan sevkiyatların bir diğer önemli sponsoru olduğu belirtilen İyilikler Vakfı'nın ise 25 konvoyluk sevkiyat gerçekleştirdiği kaydedildi.

'2 MİLYON DOLARLIK KİMYASAL MADDE GÖNDERİLDİ' 

Öte yandan Rusya'nın sunduğu belgede, Reyhanlı, Azez, Kamışlı ve Cerablus'taki sınır hattı üzerinden Suriye'deki teröristlere patlayıcı madde ve kimyasal madde gönderildiği de bildirildi.

Buna göre, 2015 yılı içinde 2 bin 500 ton amonyum nitrat (788,7 bin dolar), 456 ton potasyum nitrat (468,7 bin dolar), 75 ton alüminyum tozu (496,5 bin dolar), sodyum nitrat (19,4 bin dolar), gliserin (102,5 bin dolar) ve nitrik asit (34 bin dolar) teröristlere ulaştırıldı.