BIST 10.793
DOLAR 32,19
EURO 34,88
ALTIN 2.415,96
HABER /  GÜNCEL

Rusya selde ölenler için yas ilan etti

Krasnodar Bölgesinde helikopterle keşfe çıkan Putin, sorumluların tespit edilmesi için soruşturmaların başlatılmasını ve hayatını kaybedenler için bir günlük yas ilan edilmesini emretti.

Abone ol

Ülkenin Güney kesiminde bulunan Krasnodar Bölgesi’nde hafta sonu yaşanan sel felaketinin ardından Rusya’da bir günlük yas ilan edildi.

Pazar günü yetkililer en az 171 kişinin sel nedeniyle hayatını kaybettiğini bildirdi.

Devlet Başkanı Vladimir Putin, halkın felaket konusunda uygun ve yeterli şekilde uyarılıp uyarılmadığının anlaşılması için soruşturma başlatılmasını talep etti.

Olası ihmallerin tespit edilebilmesi için de ayrı bir soruşturma yürütülüyor.

Yetkililer selin bu derece yıkıcı olmasının nedenini rezervuar kapaklarının açılmasına bağlayan suçlamaları reddediyor.

Olayların ardından Cumartesi günü helikopterle selden etkilenen bölgelerde keşfe çıkan Putin, turunun ardından sorumluların tespit edilmesi için soruşturmaların başlatılmasını ve hayatını kaybedenler için bir günlük yas ilan edilmesini emretti.

Sel felaketi, Putin’in bir süre önce üçüncü dönem için devlet başkanlığı görevine seçilmesinin ardından Rusya’nın yaşadığı ilk afet.

Krasnodar Bölgesi’nde yaşayanların bugüne kadar hatırladığı en kötü felaket olduğu belirtilen sel baskını, günlerce süren şiddetli yağışların ardından Cuma gecesi meydana gelmişti. İddialara göre halk felaketle ilgili olarak gerektiği biçimde, hatta hiç uyarılmamıştı.

Gece boyunca düşen yağış oranı o kadar fazlaydı ki, bölge halkı ağaçlar ve çatılara çıkarak kendilerini korumak durumunda kaldı.

Daha sonra televizyonlar tamamen sulara kapılmış binlerce ev ve yükselen sulardan kurtulmak için çatılara tırmanmaya çalışan insanların görüntülerini yayınladı.

Selde hayatını kaybedenlerin çoğunluğu 57 bin nüfuslu Krymsk Kasabası civarı sakinleriydi. Ancak Karadeniz kıyı kenti Gelendzhik ve liman kenti Novorossisk’ten de ölüm haberleri geldi.

Rus basını haberlerine göre Krasnodar Valisi Alexander Tkachev Pazar günü 24 bin kişinin selden etkilendiğini söyledi. Bölge yetkilileri 5 binden fazla evin tamamen sular altında kaldığını açıkladı.

Tkachev “Bu daha önce görülmemiş bir trajedi. Tarihimizde böyle bir şey yaşanmadı” şeklinde konuştu.

Şüphe

Eylemciler sel baskınının bu derece yıkıcı olmasının yerel su rezervuarların kapaklarının açılmasına bağlıyor. Yetkililer suyun “otomatik olarak salındığını” kabul etti.

Ancak Interfax haber ajansı, soruşturmayı yürüten Ivan Sengerov’un Pazar günü, Krymsk’te yaşanan felaketin esas nedeninin rezervuar kapaklarının açılarak suyun salıverilmesi olmadığının düşünüldüğünü ifade ettiğini yazdı.

Sengerov “Deşarjlar normal, planlandığı biçimde gerçekleşti. Baraj üzerinde aşırı su yüklenmesi yoktu; dolayısıyla selin nedeni kapakların açılması olamaz” diye konuştu.

Yaz kamplarına katılmak üzere bölgede 7 bin Rus çocuk bulunuyordu. Rus basını kamplardan bir tanesinin boşaltıldığını bildirdi.

Transneft Petrol Şirketi, Karadeniz’deki ana limanlardan biri olan Novorossisk’ten yapılan ham petrol yüklemelerinin geçici süreliğine durdurulduğunu açıkladı.

Şirket, alt yapısının hava koşullarından etkilenmediğini de ifade etti.