BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Rusya seçim hilelerini tartışıyor

Rusya'da geçtiğimiz Pazar günü yapılan devlet başkanlığı seçimlerine hile karıştığına dair iddialara her gün bir yenisi ekleniyor.

Abone ol

Çeçenistan'daki bir seçim merkezinden gelen haber, kolay kolay unutulmayacak cinsten. Sonuçları kabul etmeyen muhalifler ise protesto gösterilerine başladı.

Çeçenistan'daki 451 no'lu seçim merkezinde, Vladimir Putin 1482, rakibi Juganov ise 1 oy aldı. Merkezdeki kayıtlı seçmen sayısının 1389 olması ise kafaları karıştırdı. Nitekim, Putin'in 1482 oy alması, katılımın yüzde 107 olduğunu gösteriyor!

Yetkililer, merkezdeki bu tuhaf durumu "oylar yanlış sayıldı" sözleriyle açıklarken, resmi tutanağa Putin'in oylarınıN sayısı 1389 olarak geçti. Böylelikle yetkililer, Juganov'un 1 oyunun da üstünü çizerek, kayıtlı seçmenlerin tamamının Putin'e oy verdiğini beyan etmiş oldu.

MUHALEFET EYLEMLERE BAŞLADI

Seçimin "hile dolu" olduğunu düşünen muhalefet ise St. Petersburg ve Moskova'da protesto gösterileri düzenledi.

Güvenlik güçleri, Puşkin Meydanı'nda “Adil Seçimler İçin” başlığı  altında düzenlenen Putin karşıtı gösteriye 14 bin kişinin katıldığını  belirtirken, muhalefet taraftarları katılımı “en az 20 bin kişi” olarak ifade  etti.

Yetkililerin yolsuzluklarını internet blogunda gündeme getirerek ün  kazanan ve muhalefetin en popüler ismi haline gelen Aleksiy Navalniy de  konuşmasında, seçimler için Rus yetkilileri kastederek, “Bizden çaldınız”  diye bağırdı.

Gösteriye katılan solcu liderlerden Sergey Udaltsov gazetecilere yaptığı  açıklamada, “Bu seçime karşı öyle nefretle doluyum ki sonucunu asla  tanımayacağım” diye konuştu.

Polis takviyesinin yapıldığı eylemlerin ardından bir grup Kremlin Sarayı'na doğru yürümek isteyince arbede çıktı. Polisin müdahale ettiği göstericiler gözaltına alındı.
Navalniy "kazanana kadar devam edeceğiz" sözleriyle yeni protesto gösterilerinin sinyalini verdi.

Rusya Merkez Seçim Komisyonu ve polis, dünkü seçim sırasında bazı  ihlallerin meydana geldiğini ancak bunların seçim sonucunu etkileyecek boyutta  olmadığını belirtirken, Putin de tüm ihlallerin soruşturulmasını istedi.