BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Rusya: Greenpeace gemisinde uyuşturucu var

Rus yetkililer geçen ay Kuzey Kutbu'ndaki bir protesto eylemi sırasında el konan Greenpeace gemisinde ağır uyuşturucular bulduklarını açıkladı. Greenpeace, gemisinde yasa dışı uyuşturucu madde olmadığında ısrar ediyor.

Abone ol

Rus yetkililer geçen ay Kuzey Kutbu'ndaki bir protesto eylemi sırasında el konan Greenpeace gemisinde ağır uyuşturucular bulduklarını açıkladı.

Rusya Soruşturma Komisyonu gemide yapılan aramada, aralarında haşhaş sapı ve morfinin de yer aldığı çeşitli maddeler bulunduğunu bildirdi.

Haşhaş sapından morfin veya eroin üretilebiliyor.

Greenpeace, gemisinde yasa dışı uyuşturucu maddeler bulunduğu haberlerinin "karalama" ve "asılsız bir iddia" olduğunu kaydetti; "Sanıyoruz Rusya yetkilileri, gemimizde denizcilik kuralları çerçevesinde taşımamız gereken tıbbi malzemeleri kastediyorlar." dedi.

Greenpeace eylemcilerinin Rusya'ya ait bir petrol platformuna çıkmaya çalışması sırasında 30 kişi "korsanlık" yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.

Arctic Sunrise gemisinde çalışan ve 18 ülkenin vatandaşlarından oluşan mürettebatın gözaltına alınması geniş çaplı kaygı uyandırmıştı.

Hollanda, Murmansk limanında, mahkemeye çıkarılıncaya kadar gözaltında tutulan şahısların ve Hollanda bandıralı geminin derhal serbest bırakılmasını talep etti.

Gözaltına alınan mürettebat arasında 6 İngiliz de bulunuyor.

Komisyon, gözaltında tutulan bazı şahıslara yönelik iddianamenin, gemiden toplanan kanıtlar dikkate alınarak değiştirilebileceğini belirtti.

Açıklamada, uyuşturucu olabileceğinden kuşku duyulan maddelerin dışında, gemide, "çifte amaçlı" araç gereçler de ele geçirildiğini ve bunların kullanım alanının, sadece çevreyle ilişkili olmayabileceği kaydedildi.

Greenpeace ise, gemilerinde uyuşturucu kullanımına karşı çok sıkı önlemler alındığını ve Kuzey Kutbu'na doğru yola çıkmadan önce Norveç yetkililerinin özel eğitilmiş köpeklerle gemide sıkı arama yaptıklarını ve yasal olmayan hiçbir şey bulunmadığını vurguladı.