BIST 10.320
DOLAR 32,27
EURO 35,10
ALTIN 2.467,91
HABER /  DÜNYA

Rusya dışişleri bakanı 'ortok strateji' için geliyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ortak Stratejik Planlama Grubu toplantısı için Türkiye'ye geliyor

Abone ol

Türkiye - Rusya ilişkilerindeki trafik hızlanıyor. Mersin Akkuyu'da Rusya'nın 20 milyar dolara inşa edeceği nükleer santralin inşa aşamasına gelindi. Proje sorumlusu Alexandr Sperfin başkanlığındaki 15 kişilik Rus heyet, bölgede incelemelerde bulundu. 2013'te kazma vurulacak proje için çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor.


İki ülke enerji ilişkilerinde dönüm noktasını oluşturacak bir diğer dev proje de Samsun-Ceyhan boru hattı. 3 milyar dolarlık Çalık Holding ve İtalyan Eni'nin birlikte yürüttüğü projeye Rus enerji şirketleri Rosneft ve Transneft de ortak oluyor. Hattan geçecek petrol miktarının garanti edilmesi ve taşıma bedelleri gibi teknik konularda pazarlıklar sürüyor. Türkiye ve Rusya arasında oluşturulan çalışma grubu ay sonunda İstanbul'da yeniden bir araya gelecek. Samsun-Ceyhan'da 2012'nin ilk yarısında inşaat çalışmaları başlayacak.
Rusya-Türkiye ilişkilerini stratejik ortaklığa taşıyacak bir aya kadar süreli ziyaretlerde vizelerin kaldırılması ile ilgili de adımlar atılıyor.

Mayıs 2010'da imzalanan Vize Muafiyeti Anlaşmasının yürürlüğe girmesi için gerekli olan 'Geri Kabul Anlaşması' Moskova'da salı günü iki ülke yetkilileri tarafından imzalandı. Dışişleri Bakanlığı yetkililerine göre anlaşmanın iki ülke parlamentolarından onaylanmasının ardından vizesiz seyahat uygulamasına büyük bir ihtimalle nisan ayına kadar geçilmiş olacak.
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in 12 Mayıs 2010'da gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretinde kurulan Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) bünyesindeki Ortak Stratejik Planlama Grubu toplantısı, 19-20 Ocak 2011 tarihlerinde Türkiye'de gerçekleşecek. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Medvedev'le birlikte katıldığı Ortadoğu turunu yarıda keserek Türkiye'ye gidecek.


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Lavrov'un başkanlıklarında yapılacak toplantıda, Mart ayında Moskova'da düzenlenmesi planlanan ÜDİK toplantısına hazırlık yapılacak. Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan toplantı ile ilgili yapılan açıklamada, "iki ülke ilişkilerinde son dönemde kaydedilen ilerlemelerin ve yeni işbirliği olanaklarının ele alınması, ayrıca önemli bölgesel ve uluslararası gelişmelere ilişkin kapsamlı görüş alışverişinde bulunulması" planlandığı kaydedildi.

ERDOĞAN, ÜDİK İÇİN MOSKOVA YOLCUSU

İki ülke ilişkilerindeki yoğun temaslar, parlamentolar arasındaki ilişkilere de yansıyor. Şubat ayının ortalarında Duma Türkiye dostluk grubunun Ankara'ya bir ziyaret gerçekleştirmesi bekleniyor. ÜDİK bünyesinde oluşturulan 'Toplumsal Forum' toplantısının da Şubat ortasında Türkiye'de yapılması planlanıyor. Ardından Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin ve Türkiye Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın başkanlıklarını yaptıkları Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da 2-3 Mart'ta toplanacak.


Mart ayının ortalarında da Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in daveti üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Moskova'ya gelmesi bekleniyor. Rusya Devlet Başkanı Medvedev'in de eş başkan olduğu ÜDİK toplantısının ikincisi Moskova'da yapılmış olacak. Mersin-Akkuyu nükleer santrali, Samsun-Ceyhan petrol boru hattı, vizesiz ziyaretler ve bir dizi ortak projenin değerlendirileceği zirvede beş yılda 100 milyar dolarlık toplam ticaret hacmi hedefinin de ele alınması bekleniyor.