BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Rus istihbaratından PKK'ya emir

Rus istihbaratı PKK'ya emir verdi, "Türkiye muhaliflere kimyasal veriyor" yalanı yayıldı

Abone ol

Yalan haber Rusya-PKK işbirliği, Türk istihbaratının dinlemesiyle ortaya çıktı. PKK Suriye sorumlusu Sofi Nurettin telefonda, Rusya'nın PKK sitelerinde dezenformasyon için baskı yaptığını söyledi.

Aynı talep Suriyeli PYD Lideri Salih Müslim'e de iletildi ve "Türkiye'nin muhaliflere kimyasal verdiği haberini yayarsan Putin ile görüşürsün" denildi. Müslim de Avrupa'da yalanı anlattı. 

ESAD REJİMİNİ KURTARMAK İÇİN
Habertürk gazetesinin manşetine taşIdığı habere göre Son dönemde giderek artan "Türkiye'nin muhaliflere kimyasal silah sağladığı" iddialarıyla ilgili PKK'nın kullanıldığını ortaya koyan gelişme, Güneydoğu'daki Türk istihbarat birimlerinin örgüt haberleşmelerine yönelik dinlemeleriyle ortaya çıktı.

Sofi Nurettin kim?

Lümpen Nurettin olarak da tanınır. Suriye-Kamışlı doğumlu. 2003'te Kuzey Irak'tan Amed (Diyarbakır) sahasına geçti. 2006 ortalarına kadar Erzurum'a kadar olan bölgede örgüt tarafından gerçekleştirilen tüm silahlı ve bombalı eylemlerin emrini verdi. 2006'da Kuzey Irak'taki kamplara döndü, 2009'da örgütün silahlı kanadı HPG'nin komutanı oldu.  2013'te KCK tarafından Suriye sorumlusu olarak görevlendirildi.

Rusya'nın PKK'dan Suriye ile ilgili psikolojik harekât talebinde bulunduğu ve 21 Ağustos'ta Şam'da düzenlenen kimyasal saldırının ardından Şam'ı bombalanmaktan kurtarmak için PYD'yi Rusya'nın yönlendirdiği anlaşıldı.

RUSYA BASTIRMIŞ
PKK'nın üst düzey yöneticilerinden KCK Suriye sorumlusu Sofi Nurettin kod adıyla bilinen Suriye kökenli Nurettin Halef el-Muhammed ile yardımcısı konumunda bulunan Şahin Cilo adıyla bilinen Ferhat Abdi Şahin arasında geçen görüşme istihbarat birimlerince dinlenip kayıt altına alındı.
Görüşmede Rusya'nın kimyasal konusunda yalan haber ve dezenformasyon için PKK'ya baskı yaptığı açıkça dile getirildi. Rusların PKK'nın haber sitelerinin yalan haberi bir kere bile olsa vermesi konusunda ısrar ettiği, muhaliflere Türkiye'nin kimyasal silah verdiği iddialarının bir kere bile ortaya atılmasının Rusya'yı memnun edeceği görüşü ifade edildi.

ÖDÜL PUTİN
Rusya'nın işini şansa bırakmayıp PKK'nın Avrupa ve Rusya sorumluları üzerinde de baskı yaptığı ifade edilirken, örgüt içinde "Şişko" lakabıyla bilinen PYD Lideri Salih Müslim'e de aynı talebin ulaştığı belirtiliyor.

Salih Müslim'in psikolojik harekât karşılığında ödüllendirileceğini ifade eden Rusların, hizmetinden memnun kalırlarsa Müslim'i 'Baba' diye tanımladıkları Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le de görüştürmeyi vaat ettikleri belirtiliyor. Bu görüşmenin ardından Salih Müslim'in başta Stockholm olmak üzere çeşitli Avrupa başkentlerinde "Türkiye'nin muhaliflere kimyasal silah verdiği" iddialarını gündeme getirmesi de bu konuşmanın yapıldığını doğruluyor.

PYD MAŞA OLDU

Rusların PYD'yi yalan habere zorlamasına karşın, dağ kadrosunun aralarında yaptıkları konuşmalarda böyle bir psikolojik harekâtın Türkiye'yi kızdırabileceğini belirterek başka bir yöntem önermesi dikkat çekiyor.

Şahin Cilo kim?

1967 Suriye doğumlu. HPG'nin üst düzey komutanlarından. 1990'da Öcalan'ın Suriye karargâhında idi. Örgütün Avrupa'daki faaliyetlerinde yöneticilik yaptı. Suriye'de sorumlu iken Temmuz 2013'te yerini Sofi Nurettin'e bıraktı. Suriyeli militanları kayırdığı gerekçesiyle eleştirilen Cilo'nun, kendisini Suriye'nin Öcalan'ı olarak gördüğü, makam hırsı olduğu ve bu nedenle birçok kez soruşturma geçirdiği bilgisi var.

PYD yöneticisi Cilo, tam bir psikolojik harekâtçı gibi devam ettiği konuşmasında haberin PKK kaynaklarından ortaya çıkmasına itiraz ederek "Bir yerde çıkarılabilir, ondan sonra haber yapılabilir" diyerek maşa kullanmayı teklif ediyor.
Bunun üzerine Cilo yalan haberi bir başka haber sitesinde yayınlatmayı teklif ediyor.

İŞ YİNE PKK'YA KALDI
Rusya'nın istediği yalan haberi kendisinden bağımsız bir internet sitesinde yaymlatamayan PYD'lilerin, görüşmeden birkaç gün sonra ilk olarak 12 Eylül tarihinde "Lekolin.org" adlı PKK'ya yakın bir internet sitesinde yayınlattıkları ortaya çıktı.

'SAHTE' AÇIKLAMASI

Söz konusu internet sitesinde bir belge yayınlanarak Türkiye'nin Nusra Cephesi ve El Kaide'ye kimyasal silah verdiği, bu grupların da Türkiye'ye teşekkür ettiği iddia edilmişti.
Daha sonra hem İçişleri Bakanlığı hem de bu gruplar belgenin sahte olduğunu açıklamıştı.
Haberin buradan alınarak daha sonra PKK'nın yayın organı ANF ve PYD'nin resmi yayın organı PYDRO JAVA tarafından büyütüldüğü görüldü.

'ISMARLAMA' SUÇLAMA

PYD'nin operasyon haberlerinin ardından 18 Eylül'de bu haberlere dayanan Rus yetkililer, Türkiye'yi kendi ısmarladıkları haberlerle suçladı.

İŞTE O KONUŞMA KAYDI

SOFİ NURETTİN: Şimdi Rusya ısrar ediyor.
ŞAHİN CİLO: Evet.
SOFİ NURETTİN: Diyorlar ki sizin ajansınız bir kez desin ki bu Türklerin muhalifler için gönderdiği silahlar var ya bizim aldığımız bilgilere göre bunların içinde kimyasallar var densin diyorlar.
ŞAHİN CİLO: O zaman başka bir şekilde şey yapmak gerekiyor, yani ajans şeklinde değil de bu haberi şey şeklinde yapılabilir.
SOFİ NURETTİN: Bir bilgi şeklinde mi?
ŞAHİN CİLO: Nasıl?
SOFİ NURETTİN: Valla bilmiyorum Türklere mal edersek sonra Türklerle bunun için karşı karşıya geliriz.
ŞAHİN CİLO: Evet işte o şekilde bir haber yapılabilir. Yani nasıl yapabiliriz biliyor musun bak.
SOFİ NURETTİN: İki seferdir Şişko'dan rica ediyorlar, demişler ki onun için babamızla bile görüşme yapabilir, mektup gönderebilir ve buna yardım edebilir ama sadece bunu söyleyin. Yani öyle diyor ki tarih önünde önemlidir.
ŞAHİN CİLO: Yani şu şekilde yapılabilir. Mesela bu haberi ilk önce internetteki bir sitede yayınlanabilir. İşte böyle bir haber geçiyor falan diye.
SOFİ NURETTİN: Tamam.
ŞAHİN CİLO: O haberi site var ya site.
SOFİ NURETTİN: Tamam anladım.
ŞAHİN CİLO: Tamam işte bir yerde çıkartılabilir. Ondan sonra haber yapılabilir, bu Rudav gibi falan hani onlar nasıl haber yaptılarsa öyle.
SOFİ NURETTİN: Tamam.
ŞAHİN CİLO: Tamam oldu.
SOFİ NURETTİN: İyi günler.
ŞAHİN CİLO: İyi günler.