BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Rus gazeteciyi öldüren iki milliyetçiydi

Moskova'da bir mahkeme, 2009 yılında öldürülen insan hakları avukatı Markelov ve gazeteci Baburova'nın cinayetinde iki milliyetçinin suçlu olduğu kararını verdi.

Abone ol

Moskova'da bir mahkeme 2009 yılında öldürülen Rus insan hakları savunucusu Stanislav Markelov ve gazeteci Anastasia Baburova ölümünde iki milliyetçinin suçlu olduğu kararını verdi.

Jüri tetiği Nikita Tikhonov'un çektiğini, Yegheniv Khasis'in ise cinayettten önce bir basın toplantısından çıkan kurbanları takip ettiğini açıkladı.

Tikhonov ve Khasis'in cezasının belirleneceği duruşmalar haftaya başlayacak.

Mahkeme jürisi, suçluluların hoşgörüyü hak etmediğini söyledi.

İnsan hakları savunucusu Stanislav Markelov ve Moskova'nın ortasında vurularak öldürülen gazeteci Anastasia Baburova'nın ölümü uluslararası alanda tepkiyle karşılanmıştı.

Rus yetkililer, hak savunucuları ve gazetecileri hedef alanları adalete teslim etmek konusunda yeterince çaba göstermemekle eleştirilmişti.

Markelov ve Baburova, insan hakları konusunda yaptığı yayıncılıkla bilinen muhalif Novaya Gazete isimli gazetede çalışıyordu.

Tanınan bir avukat olan Markelov'un milliyetçilerin tepkisini çektiği biliniyordu.

Markelov, kötü muameleye maruz kalan Çeçenlerin avukatlığını da yapmıştı.

Polis, Kasım 2009'da tutuklanan Tikhonov ve Khasis'in yasadışı aşırı sağcı Rus Milli Birlik örgütüyle bağları olduğu düşünüyordu.

Ancak grup iddiaları reddediyor ve cinayetlerle ilgisi olmadığını savunuyor.