BIST 10.159
DOLAR 32,14
EURO 35,11
ALTIN 2.472,22
HABER /  DÜNYA

Rus dili Ukrayna'yı karıştırdı

Ukrayna'nın Rusça konuşulan bölgesinde eğitim ve devlet kurumlarında Rusça'nın da geçerli dil olmasını öngören yasa tasarısı ortalığı karıştırdı.

Abone ol

Muhalefet, ülkeyi böleceği iddiasıyla karşı çıktı. Kiev'de polis ile göstericiler arasında göz yaşartıcı gaz savaşı yaşandı.

Ukrayna parlamentosunda cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç yanlısı iktidar partili milletvekillerinin girişimiyle önceki gün kabul edilen ve Ukrayna'da Rus diline neredeyse ikinci resmi dil statüsü tanıyan yasa tasarısı, başkent Kiev'i savaş meydanına çevirdi.

Yasayı protesto eden muhalif göstericiler dün öğle saatlerinde isyan bayrağı çekerek meydanlara döküldü. Kiev'de "Ukrayna evi" olarak bilinen merkezin önünde toplanan 5 bin kadar gösterici "Rusya'ya satılmış yönetim, aşağı" sloganları atmaya başladı. Protestonun hız kazanması üzerine Viktor Yanukoviç sokaklara, üç bin "Berkut" çevik polis gücü çıkarma emri verdi.

Göstericilerle çevik polis timlerinin buluştuğu cephe hattında resmen meydan muharebesi başladı. Taş ve sopaların yanısıra iki tarafın da hazırlıklı geldiği çatışmada hem polis hem de göstericiler birbirine göz yaşartıcı gaz bombalar atmaya başladı.

Olaylar sırasında yasayı protesto edenlerin yanında yer alan Ukrayna'nın yenilmez boks dünya şampiyonu Vitali Klitçko da göz yaşartıcı spreylerden nasibini aldı.

Mahkemelerde Rusça kullanılacak

Kiev'de dil yasası yüzünden çıkan kavga ilk çatışmalardan sonra siyasi krize de dönüştü. Ukrayna halkını isyan ettiren yasanın kabul edilmesine ilk başta göz yuman Rada Başkanı Vladimir Litvin 248 milletvekili oyuyla geçen yasanın altına imza atmayı kabul etmedi.

Yasanın iktidardaki "Bölgeler" partisi tarafından hile yoluyla geçirildiğini savunmaya başlayan Litvin, "Ben böyle bir yasanın altına imza atmam. İstifamı sunarım daha doğru bir adım" dedikten sonra istifa etti.

Yasanın yürürlüğe girmesi için Rada Başkanı ve Cumhurbaşkanı tarafından imzalanması gerekiyor.

Turuncu Lady'den kurtulma planı

Gözlemciler dil yasası yüzünden patlak veren krizden Cumhurbaşkanı Yanukoviç'in karlı çıkmayı planladığını söylüyor. Yanukoviç erken seçime giderek mecliste mutlak çoğunluk peşinde. Yanukoviç'in hedefi erken seçimle mecliste çoğunluğu ele geçirmek, ondan sonra da partisi güç kaybedecek olan Timoşenko'yu serbest bırakıp Batı'ya "Demokratikleşiyorum" mesajını vermek. Turuncu devrimin lideri Timoşenko, başbakan olduğu dönemde görevini suistimal ettiği gerekçesiyle hapis cezasına çarptırılmıştı.Parlamento seçimlerinin normal takvimin işlemesi halinde Ekim ayında yapılması planlanıyor.