BIST 10.195
DOLAR 32,37
EURO 34,72
ALTIN 2.403,75
HABER /  GÜNCEL

Rus Çarı II. Nikolay ve Çariçe'nin mezarları açıldı

Rusya, 1918'de düzenlenen suikastı yeniden incelemek için Rus Çarı II. Nikolay ve eşi Çariçe Aleksandra'nın mezarlarının açılmasına karar verdi. Alınan örnekler, iki çocuklarına ait olduğu belirtilen bulgularla eşleştirilecek.

Abone ol

Romanov ailesinin 1914'te çekilen fotoğrafı. Soldan sağa: Olga, Maria, Çar II. Nikolay, Çariçe Aleksandra, Anastasia, Aleksey ve Tatyana

Rusya Soruşturma Komitesi, 1918'de düzenlenen suikastı yeniden incelemek için Rus Çarı II. Nikolay ve eşi Aleksandra'nın mezarlarının açılmasına karar verdi.

Rus Ortodoks Kilisesi'nin talebi üzerine açılan soruşturma kapsamında Rus Çarı II. Nikolay ve eşinin kemikleriyle Nikolay'ın 1881'de öldürülen dedesi Aleksandır'ın kanlı üniformasından örnekler alındı.

Bu örnekler, Romanov ailesinin iki çocuğuna ait olduğu belirtilen ve Rusya Devlet Arşivi'nde bulunan bulgularla eşleştirilecek. Bulguların Romanov ailesine ait olduğunun kanıtlanması durumunda da kemikler ailenin diğer fertlerinin yanına gömülecek.

Bolşevikler tarafından öldürülen Romanov ailesinin üyelerinin mezarları St Petersburg Katedrali'ne bulunuyor.

Romanov ailesinin dört prensesi ve erkek kardeşleri Prens Aleksey

Suikasta ilişkin soruşturma, 1991'de Urallar'daki Yekaterinburg'daki toplu mezarda bulunan kemiklerle ilgili DNA testleri sonucunda kemiklerin Romanov ailesine ait olduğunun anlaşılması üzerine 1998'de kapatılmıştı.

Görgü tanıklarının aktardığına göre Rus Çarı II. Nikolay, eşi Çariçe Aleksandra, kızları Anastasia, Maria, Olga ve Tatyana ile oğulları Aleksey ve dört çalışanları 1918 yılında Yekaterinburg'da hapsedildikleri evin bodrum katında, aile fotoğrafı çektirmek için bir araya geldikleri sırada kurşuna dizilerek öldürüldü.

Kanıtlanırsa Aziz ilan edilecekler

Aleksey ve Maria'nın kemiklerinin 2007 yılında Uralların başka bir bölgede bulunması üzerine Rus Ortodoks Kilisesi üyeleri DNA testi sonuçlarını ikna edici bulmadı. Soruşturma Komitesi, Aleksey ve Maria'dan elde edilen bulguların yeniden incelenmesi gerektiğini söyledi.

Soldan ikinci sırada görünen Rasputin, Romanov ailesine çok yakındı.

Rusya, Aleksey ve Maria'nın naaşlarının da St Petersburg'da diğer aile fertlerinin yanına gömülmesini planlıyor. Fakat bunun için Kilise, bulguların doğru olduğundan emin olmak istiyor.

Rus Çarı II. Nikolay ve eşi Aleksandra, suikastın 80'inci yıl dönümüne denk gelen 17 Temmuz 1998'de resmi törenle yeniden defnedilmişti. Çar ailesi 2000 yılında da Rus

Ortodoks Kilisesi tarafından Aziz ilan edildi.

Aleksey ve Maria'nın da suikastın 100'üncü yıl dönümüne denk gelen 2018'den önce Aziz ilan edilmeleri bekleniyor. Bulgular Rusya Devlet Arşivi'nde tutuluyor.

Yeni soruşturma kapsamında Çariçe Aleksandra'nın Kudüs'e gömülen kardeşi Elizabeth Fyodorovna'nun kemiklerinden de örnekler alınacak.

Avukattan destek

Romanov ailesi, Bolşeviklerin geçici hükümeti devirip iktidarı ele geçirmesinden kısa bir süre önce 1917'de sürgüne gönderildi.

Soruşturma kapsamında, ailenin 1918'deki suikastıyla ilgili 'Beyaz Ordu Soruşturması' olarak bilinen ve dört yıl önce gün yüzüne çıkan belgeler de incelenecek.

1916 yılında çekilen bu fotoğrafta, Çar ve ailesi St Petersburg'daki Tsarskoye Selo Meydanı yakınlarında.

Rusya İmparatoru II. Aleksandr, 'Halkın İradesi' olarak bilinen Narodnaya Volya devrimcileri tarafından 1881'de düzenlenen bir bombalı saldırı sonucu öldürülmüştü.

Romanov ailesinin soyundan gelen Büyük Düşes Maria Vladimirovna'nın avukatı German Lukyanov, Rus Tass haber ajansına açıklamasında yeniden açılan soruşturmayı desteklediğini söyledi.

Lukyanov, 'Romanov ailesinin suikastının tüm açılardan incelenmediğini ve Rus Ortodoks Kilisesi'nin sorularının tam ve açık olarak yanıtlanmadığını' söyledi.

Lukyanov, "Büyük Düşes, Yekaterinburg'daki bulguların bilimsel olarak incelenmesini umuyor… Bu soruşturmada gerçekler açığa çıkmalı ve asıl soru yanıtlanmalı: Bu bulgular kime ait?"