BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

Rumsfeld verip veriştirdi

ABD eski savunma bakanı Rumsfeld, kabinedeki eski çalışma arkadaşlarını eleştirdi; Irak'ın elinde kitle imha silahı olduğu fikri herkesten kabul görüyordu dedi.

Abone ol

ABD'de George Bush döneminde uzun süre savunma bakanlığı yapan Donald Rumsfeld, 2006'da görevden ayrılmasından bu yana ilk kez bir televizyona mülakat verdi.

Geçtiğimiz günlerde anılarını yayınlayan Rumsfeld, kitabında Irak'a savaş ilan edilmesi konusundaki kararı savunmuştu.

Rumsfeld, dönemin dışişleri bakanları olan Colin Powell ve Condoleezza Rice gibi çalışma arkadaşlarını da eleştirdi.

Rice'ın daha önce hiç yönetici konumda bulunmamış bir akademisyen olduğunu belirten Rumsfeld, Powell'ın da ekibini iyi yönettiğini düşünmüyor.

Powell döneminde dışişlerinden çok fazla sızıntı yaşanmasının ise işleri güçleştirdiğini belirtiyor.

'Herkes böyle düşünüyordu'

ABC kanalına açıklamalar yapan Rumsfeld, Irak'ın elinde kitle imha silahları olduğunu iddia eden asılsız istihbarat konusunda sorumlu varsa, bunun kendisi değil, herkes olduğunu savundu.

Powell'ın işgale içten içe karşı olduğu söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını savunan eski bakan, herkesin Saddam Hüseyin'in elinde kimyasal ve biyolojik silahlar olduğu varsayımını makul bulduğunu; şimdiki dışişleri bakanı Hillary Clinton ile Fransız ve İngiliz istihbaratlarının da bu görüşleri paylaştığını belirtti.

Irak'ta savaş sonrası oluşan kaos konusunda ise Rumsfeld, Beyaz Saray'da bir koordinasyon sorunu olduğu kabul ediliyor.

Ancak Rumsfeld, Irak'ta asker sayısını hızla azaltmanın en büyük hata olduğu muhasebesinde bulunan George Bush'a pek katılmıyor.

79 yaşındaki siyasetçi, bu konuda bir soruya 'seçmediğiniz yol her zaman daha kolay görünür" diye yanıt verdi.

Rumsfeld savaşı önlemek için de kendisinin de Bush'un da çalıştığını, Saddam Hüseyin'i ülkeyi terk etmeye ikna edemediklerini öne sürdü.

Rumsfeld'e göre pişman olduğu tek şey, Ebu Gureyb cezaevinde Iraklı tutsaklara kötü muamele ortaya çıkar çıkmaz istifa etmemiş olmak.

Kitapta Rumsfeld'in Bush yönetiminde geçirdiği altı yıla ilişkin bilinmeyen bir şeyi ifşa etmediği kanısı yaygın.

Rumsfeld'in bir basın toplantısında kullandığı ve mizahçıların diline düşen "Bilinen bilinmeyenler ve bilinmeyen bilinmeyenler var" açıklamasına atıfla; "Bilinen ve Bilinmeyen" adını taşıyan kitap, Başkan Bush'un 11 Eylül saldırılarından iki hafta sonrasında bile, Irak konusuna odaklandığını ifade ediyor.

Irak konusunu gündeme getirenin ise kendisi değil, yardımcısı Paul Wolfowitz olduğunu kaydediyor.

Donald Rumsfeld, 2006'da Irak'ta şiddetin en yoğun düzeyine ulaştığı günlerde görevden ayrılarak yerini Robert Gates'e bırakmıştı.