BIST 10.159
DOLAR 32,16
EURO 35,04
ALTIN 2.470,76
HABER /  DÜNYA

Rumları kızdıran destek

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Linden'in KKTC Cumhurbaşkanı Talat ile görüşmesi Rumları kızdırdı

Abone ol

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Rene van der Linden'in adaya gerçekleştirdiği ziyaret de ilk durağı Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos oldu. Görüşme Rum liderin sarayında gerçekleşirken AKPM Başkanı Rene van der Linden'in ziyaret amacının; Kıbrıs sorununun nihai çözüm çabalarına katkıda bulunmak olduğu belirtildi.

Linden ziyaretine ilişkin yaptığı açıklamada, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlarla mümkün olduğunca çok ortak görüşme gerçekleştirmek istediğini ifade etti. Adaya beraberindeki 3 kişilik heyetle dün gelen AKPM Başkanı'nın, bütün gününü Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'ndeki Rum heyetin Başkanı Andros Kiprianu ile Baf'ı ziyaret ederek geçirdiğini kaydetdi.

İZOLASYONLAR KALDIRILMALI

Kıbrıs'ta çözümün gerekli olduğunu ve bunun tüm tarafların çıkarına hizmet edeceğini vurgulayan Hıristiyan Demokrat parlamenter, öncelikle AB'nin verdiği sözleri tutması gerektiğini söyledi.

Bu konuda Türkiye'nin de yükümlülükleri bulunduğuna işaret eden Rene van der Linden, sorunun BM çatısı altında çözüleceğini, AB'nin de bu sürece katkı sağlayacağını kaydetti.

Kıbrıslı Türklere yönelik izolasyonların kaldırılması gerektiğini belirten Meclis Başkanı, AB'nin izolasyonların kaldırılması konusunda artık Kıbrıs Türklerini desteklemesi gerektiğini söyledi.

KKTC'de yapılan son kamuoyu yoklamasında halkın yüzde 65'inin iki ayrı devlet istemesini de değerlendiren Linden, "Kamuoyu ortak bir geleceğin zorlaştığına inanıyorsa birlikte hareket etmek daha da zorlaşacaktır. İki taraf da bölünmüş bir Kıbrıs'ın büyük bir yanlış olacağının bilinciyle hareket etmelidir. Tarafların çözüm yönünde çaba sarfetmesi, gelecek kuşakların yararına olacaktır" diye konuştu.

Hollandalı parlamenter Türkiye'nin AB sürecine de değindi ve "Türkiye, bazı Avrupa ülkelerinin kendisini birliğin dışında tutmak için bahane aradığı izlenimine kapılabilir. Biz Türkiye'nin bu izlenime kapılmasını önlemeye çalışıyoruz. Ankara'ya adil davranarak güven yaratmayı hedefliyoruz" dedi.

RUMLAR, LİNDEN'İN TALAT İLE GÖRÜŞECEĞİNDEN ÖTÜRÜ ÖFKELİ

Bu arada Rum Meclis Başkanı ve AKEL Genel Sekreteri Dimitris Hristofyas'ın, kendi daveti üzerine adaya 4 günlük ziyaret gerçekleştiren AKPM Başkanı Rene van der Linden'e, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile görüşeceğinden ötürü öfkeli olduğunu kaydetti.

Hristofyas'ın takındığı bu tavrı yorumlayan Linden, adadaki iki toplum arasında mümkün olan her düzeyde ciddi ve sürekli diyalog olmadıkça Kıbrıs'ta kalıcı bir çözümün mümkün olamayacağını ifade etti. Van der Linden, adaya gerçekleştirdiği ziyaretin esas amaçlarından birinin; iki taraftan insanları birbirine yakınlaştırmayı denemek olduğunu da belirtti.

Meclis Başkanı Linden, yarın Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü Karargahı ve ara bölgenin bir bölümünü ziyaret etmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile bir araya gelmek üzere Kuzey