BIST 9.142
DOLAR 32,38
EURO 35,03
ALTIN 2.326,66
HABER /  DÜNYA

Rum lideri görüşme masasına çağırdı

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Rum liderinin görüşme masasına gelerek, görüşmelerin önünü açmasını beklediklerini dile getirdi. <b...

Abone ol

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Rum liderinin görüşme masasına gelerek, görüşmelerin önünü açmasını beklediklerini dile getirdi.
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC’nin kuruluş yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde adaya gelen yabancı parlamenterleri kabul etti. Eroğlu, Pakistan milletvekili Malik Şakir Beşir Awan, Kırgısiztan’dan müsteşar Baktybek Djumashov, Kosova milletvekilleri Fikrim Damka, Müferra Şinik ile Burkino Faso Hukuk ve Uyuşmazlık İşleri Genel Müdürü Francois d’Assie Yomeogo’dan oluşan heyete Kıbrıs sorunuyla ilgili bilgi verdi.
KKTC’nin 30’uncu yılının kutlandığını ancak hala müzakere masasında Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için çalıştıklarını belirten Eroğlu, Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların Kıbrıs Cumhuriyeti’ni birlikte kurduğunu ancak Kıbrıslı Rumların Kıbrıslı Türkleri 1963’te silah zoruyla Cumhuriyet’ten attığını söyledi.
Kıbrıslı Türklerin kuzeyde kendi devletlerini kurduklarını ancak anlaşmaya hazır olduklarını her zaman vurguladıklarını dile getiren Eroğlu, Kıbrıslı Rumların geçen zaman içinde uzlaşmaz tavırlarını sürdürdüğünü ifade etti. Buna rağmen Kıbrıslı Rumların Avrupa Birliği’ne kabul edildiğini söyleyen Eroğlu, bu gelişmeler üzücü olsa da bugün dahi Kıbrıs Rum liderinin görüşme masasına gelerek görüşmelerin önünü açmasını beklediklerini dile getirdi.
Türkiye’yi 1974’te gerçekleşen Barış Harekatı için suçlayan ülke ve kuruluşlar olduğuna işaret eden Eroğlu, Kıbrıslı Türklerin 1963’ten sonra 11 yıl, adanın yüzde 3’ünü kapsayan bir alana sıkıştırıldığını, yokluklar içinde ve can güvenliği olmaksızın yaşadığını ancak Türkiye’nin, Yunan darbesi oluncaya kadar müdahalede bulunmadığını anlattı.
Eroğlu, 1974’ten bu yana adada barışın hakim olduğunu ifade ederek, KKTC’deki demokratik sistemle ilgili bilgi verdi.
(İHA)