BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

’Tam Gün’de takvim belirlendi

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Tam gün ile ilgili çalışmalarımızı bu hafta sonu bitireceğiz. Önümüzdeki hafta salı ya da çarşamba günü T...

Abone ol

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Tam gün ile ilgili çalışmalarımızı bu hafta sonu bitireceğiz. Önümüzdeki hafta salı ya da çarşamba günü TBMM Genel Kurulu’na götürmeyi düşünüyoruz. Olağanüstü bir aksilik olmazsa tam gün ile ilgili son değerlendirmeleri içeren ilave bazı değişikliklerle Genel Kurul’a indireceğiz” dedi.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Cubiti Sağlık Bakanı Kassım İssak Osman ve beraberindeki heyeti kabul etti. Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Bakan Müezzinoğlu, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine önem verdiklerini ve sağlık alanında işbirliği olanaklarının artırılacağını ifade etti.
Gazetecilerin Genel Sağlık Sigortası’nın kapsamının daraltılması ve bazı tedavi ve işlemlerden ilave ücret alınması konusunda bir çalışma olup olmadığı yönündeki sorusu üzerine Bakan Müezzinoğlu, “Bizim bu konuda herhangi bir çalışmamız yok. Bu konu Çalışma Sosyal ve Güvenlik Bakanlığı çalışmaları ve yetkisi alanında. Ama Çalışma Bakanlığımız da bu yetkisini bizimle ilgili birlikte çalışma yapmadan bir düzenleme yapmıyor. Son 15 gündür zaman zaman kamuoyuna yansıyan haberlerin kasıtlı olduğu kanaatindeyim. Çalışma Bakanlığı’nda da böyle bir çalışma olduğunu zannetmiyorum. Kamuoyu farklı bir imaj oluşturmaya uğraşıyor. Son bir aydır dikkat ediyorum yok ilaçtan, diyalizden para alınacak. Ne Çalışma Bakanlığı’nda ne de bizim gündemimizde böyle bir çalışma yok” dedi.

İLAÇ ALIMI VE KUR
’İlaç alımında euro kurunun sabit durması nedeni ile kalitesiz ilaç arttı’ şeklindeki haberlerin hatırlatılması üzerine ise Bakan Müezzinoğlu, “İlaç üretiminde yerli üretimde, gerekse yurt dışından gelen ilaçlarda belirlenmiş uluslararası standart var. Bu alandaki standartları Türkiye takip etmekte, kontrollerini yapan bir ülke. Euro ile bağlantılı kısmını da, ilaçla ilgili fiyat artışları oranında bir artışı paket olarak ilaç firmaları artışı alıyorlar. Bir taraftan enflasyon artışı, diğer taraftan da euro artışını talep etmeleri bizim ekonomik kurulda gündemimize gelecektir. 2007-2008’den sonraki süreçte her yıl enflasyon oranında artışları toplu olarak alıyorlar, zaten bu da onların maliyetlerini karşıladığı kanaati var” cevabını verdi.
Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı rapora göre ’tıbbi görüntüleme cihazlarının radyasyon yaydığı’ iddialarının sorulması üzerine Müezzinoğlu, “Lüzumsuz tetkiklerin yapılması ile gereksiz ışın alma gibi riskler olabilir. Fakat bizim bakanlık olarak şu şekilde bir olumsuzluk var şeklinde önümüze bir şey gelmedi” dedi.

TAM GÜN YASASI
Tam gün yasasında gelinen son aşamayı açıklayan Bakan Müezzinoğlu, “Tam gün ile ilgili çalışmalarımızı bu hafta sonu bitireceğiz. Önümüzdeki hafta salı ya da çarşamba günü Genel Kurul’a götürmeyi düşünüyoruz. Olağanüstü bir aksilik olmazsa tam gün ile ilgili son değerlendirmeleri içeren ilave bazı değişikliklerle Genel Kurul’a indireceğiz. Genel Kurul’un takdiri nasıl olacak, onu Genel Kurul’dan geçince göreceğiz. 2010’da Tam Gün Kanunu, YÖK’ün de talebiyle bütün fakültelerin bütün dallarını ilgilendiriyordu. Yani bunun içinde yalnız tıp ve diş hekimlikleri değil, mimarlık, mühendislik ne kadar fakültemiz varsa buralardaki bütün öğretim üyelerini ilgilendiren ve tam günü içine alan bir düzenlemeydi. Sonra gerek Anayasa Mahkemesi’ndeki iptaller, KHK ile yeni düzenleme ve Anayasa Mahkemesi’nin bununla ilgili bazı maddelerini yetkisizlik, yani ’KHK ile değil kanunla yapmanız gerekir’ dediği iptaller dolayısıyla yeni bir düzenleme yaptık" şeklinde konuştu.
Bu yeni düzenlemeyle ilgili diğer fakültelerden gelen itirazlar dolayısıyla tekrar değerlendirme yaptıklarını ifade eden Müezzinoğlu, ’’Hükümet olarak veya AK Parti Grubu olarak son kararımız buradaki düzenleme kamuoyunu ilgilendiren ve üniversitelerdeki dinamikler açısından önemli olan tıp fakülteleri ve diş hekimliği diyerek diğerlerini kapsam dışında bırakarak, düzenlemeyi yalnız tıp fakülteleri ve diş hekimlikleri için yaptık ve bu düzenlemeyi inşallah önümüzdeki hafta Genel Kurul’a indireceğiz’’ diye konuştu.
(İHA)