BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Rum Başpiskopos'un gözü Erdoğan'da

Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos, “Kıbrıslı Türkler ve Rumlar olarak anavatanlar tarafından rahat bırakıldıkları takdirde çözüm gelecek...

Abone ol

Milliyet'ten Sefa Karahasan'a konuşan II. Hrisostomos çözüm için “1974’ten sonra Ada’ya gelen Yunan askerleri ve Türk askerleri çıksın” dedi. Rum tarafında artan ırkçılık faliyetlerini desteklemediğini de belirten Hrisostomos ırkçılıkla suçlanan ELAM örgütünün “sadece yabancılar gitsin” düşüncesine katıldığını savundu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmek istediğini, ancak Erdoğan’ın buna “hayır” cevabı verdiğini anlatan Başpiskopos, “Efendi Erdoğan’dır. Erdoğan adım atarsa çözüm olur” dedi. Rum Başpiskopos’un açıklamalarının ana hatları şöyle:

KİLİSENİN ÇÖZÜMÜ: Bizim çözüm parametremiz, tek devlet tek halktır. Kıbrıslı Türklere karşı fena düşüncemiz yok.
Beraber yaşamak menfaatimize. Çözüm için iki tarafta olan yerleşikler (Yunanlılar ve Türkiyeliler) mutlaka gitmelidir.
Ada yabancı askerlerden arınmalıdır. Yunan askeri de, Türk askeri de çıkmalıdır. “Bütün hepiniz gitmelisiniz”(Türkçe söyledi) Bu sözlerimden dolayı Yunanistan’dan gelecek tepkiden korkmuyorum. Kıbrıslı Türkler Türkiye’den emir alıyor, biz Yunanistan’dan emir almıyoruz.

ANAVATANLAR BIRAKSIN: Anavatanlar bizi artık yalnız bıraksınlar. Bize karışmasınlar. Türkiye yerleşiklerini ve askerlerini çekerse, eskiden olduğu gibi Kıbrıslı Türklerle özgür ve sevgi dolu bir hayat yaşayabiliriz. Kıbrıslı Türkleri seviyoruz. Kıbrıslı Türklerle asırlarca çok iyi yaşadık. Bundan sonra da yaşayabiliriz. O günleri hatırlıyorum, oyunlar oynardık Kıbrıslı Türklerle. O günleri özlüyorum. Herkes çözüm saatinin gelmesini bekliyor.

KARİZMATİK AMA!: Erdoğan’ın Kıbrıslı Türklere yönelik söyledikleri doğru değil. Karizmatik, akıllı politikacıdır Erdoğan. Böyle konuşmamalı. Kıbrıslı Türklerin kulaklarını çekti, onları yere oturttu ve şimdi ceza ve hapis ile tehdit ediyor. Türkiye’nin kontrolünde özgürlük ve demokrasi yoktur.

EROĞLU’NA TALİMAT VERSİN: Kuzey’de kalan Kiliselerin bakımlarını yapmak istiyoruz. Türkiye buna izin vermelidir. Türkiye buna izin verirse, dünyada takdir toplayacaktır. Türkiye izin vermezse, her fırsatta Türkiye’yi şikayet ederiz. ‘Türkiye Başbakanı demokrat değil’ deriz. Erdoğan Kuzey’deki Kiliselerin tamiratı konusunda (KKTC Cumhurbaşkanı)Eroğlu’na talimat versin.
BALIĞIN FAYDASI YOK: Efendi Erdoğan’dır, Erdoğan adım atarsa sorun çözülür. Hristofyas balık yerim dedi ama Sayın Erdoğan ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımıyor ki, neden Boğaz’da balık yiyelim? Balık yemenin faydası yoktur. Erdoğan’la görüşmek istedim, istemedi. Erdoğan Kıbrıs’ta iki devlet istiyor, iki halk var diyor. Kıbrıs’ta tek bir halkın ve devletin olduğunu kabul etmiyor.

PETROLLE HAYAT DEĞİŞECEK: Kıbrıslı Türklerle eskiden olduğu gibi beraber yaşamak için bir fırsat var. Beraber mesut olabiliriz. Bölgemizde petrolün bulunduğu zamanda hayatımız yüzde yüz değişebilir. Burada yanlız Kıbrıslı Rumların değil, Kıbrıslı Türklerinin de bağlı olduğu ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ vardır. Cumhuriyetimizi dünya tanıyor. Türkiye (petrolle ilgilenen şirketler) Fransız, Alman, Amerikan şirketlerine dokunamaz. Ne kadar güçlü olursa olsun.