BIST 10.259
DOLAR 32,27
EURO 34,74
ALTIN 2.402,94
HABER /  DÜNYA

Didem hocadan hala haber yok

Kendisinden haber alınamayan Didem Yaman’ın, kulesi çöken Christchurch Katedrali’nin enkazında olmasından şüpheleniliyor.

Abone ol

Türkiye’nin Wellington Büyükelçiliği Başkatibi Melih Karalar, 9 gün önce meydana gelen 6.3 şiddetindeki deprem sonrası kendisine ulaşılamayan Türk öğretim görevlisi Didem Yaman’ı (31) aramak için gittiği Christchurch’ten eli boş döndü.

Wellington Büyükelçisi Ali Yakıtal, başkatibin, Yaman’la ilgili hiçbir bilgiye ulaşamadığını söyledi. Yakıtal, Başkatip Karalar’ın, Christchurch’deki izlenimlerini şöyle aktardı:

Bina sapasağlam

“Başkatip, Christchurch’teki tüm hastanelere, Emniyet Müdürlüğü’ne giderek Didem Yaman’ı aradı, ancak hiçbir ize rastlayamadı. Bu nedenle yabancılarla ilgili kayıp listesinden Didem’in ismi çıkarılmadı. Başkatip, Didem’in ziyaret için geldiği ve yanında kaldığı Çinli arkadaşı Sisi Xin’in dairesinin bulunduğu binaya da gitti. Bina sağlam duruyor. Binadaki bir kişi, Çinli kızın depremden 15-20 dakika önce bir kadınla dışarı çıktığını ve kadının Didem’in fotoğrafına benzediğini söyledi. Komşunun izlenimine göre, Çinli kız ve yanındaki kişi, şehirde gezmeye çıkmış gibiydiler. İşe veya herhangi bir yere yetişir gibi aceleci davranmamışlar. Bundan dolayı kentin tarihi yerlerini gezip görme veya alışveriş yapmak için dışarıya çıkmış olma ihtimalleri var.”

Kilise de olabilir AVM de

“Depremde 160-170 yıllık tarihi kilise de (Çan kulesi çöken ve altında 20 civarında insan kaldığı sanılan 19’uncu yüzyıldan kalma Christchurch Katedrali) yıkılmış. Kilisede yıkım çok fazla olduğu ve göçük tehlikesi devam ettiği için, enkaz hâlâ kaldırılamıyor. Aynı durumda olan birçok alışveriş merkezi de var. Bu nedenle kiliseye veya bir alışveriş merkezine de gitmiş olabilirler. Çinli kız da kayıp. Çinli kızın erkek arkadaşı, ikisini de arıyor.”

Umudumuzu koruyoruz

Türkiye’nin Wellington Büyükelçisi Ali Yakıtal, bir dil öğrenme merkezinin de yerle bir olduğu Christchurch’te çok sayıda Japon öğrenci olması nedeniyle Japonya’dan kurtarma ekiplerinin bölgeye geldiğini söyledi.

Yerel gazetelerde Japon uzmanların, “Aradan çok uzun zaman geçmesine rağmen enkaz altındakilerin kurtulma şansları var” demeçlerine yer verilmesine dikkat çeken Yakıtal, dokuz gündür haber alınamayan Didem Yaman için, “Hâlâ umudumuzu koruyoruz. Başkatibimiz, hazırlattığımız el ilanlarını şehrin en merkezi yerlerinde dağıtıp astı” dedi.

En küçük kurbana veda

Bir yandan arama çalışmaları devam ederken, bir yandan da felakette hayatını kaybedenler için yakınları yas tutuyor. Depremin 154 kurbanından en küçüğü, 5 aylık bebek Bakstor Gowaland dün toprağa verildi.

Törene aralarında kurtarma ekiplerinin de bulunduğu yüzlerce kişi katıldı. Minik bebek, kentte Eylül’de meydana gelen ve can kaybının yaşanmadığı ilk depremden hemen sonra doğmuştu. Yeni Zelanda’da depremin yol açtığı hasarın maliyetinin 10-15 milyar dolar arasında olduğu düşünülüyor.

Artçılar sürüyor

Yeni Zelanda’nın ikinci büyük kenti olan Christchurch’ü Salı günü 6.3 şiddetinde sallayan deprem, şehri adeta yıkıp geçti. Depremde en az 154 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 100 kişi de hâlâ kayıp.

Yetkililer, enkaz altında kalanların sağ kalmasının pek mümkün olmadığını belirtiyor. Polis, ulaşılamayan kişiler dikkate alındığında, ölü sayısının 200’ü aşabileceğini belirtiyor. Artçı yer sarsıntılarının sürdüğü kentte, şiddetli fırtınanın arama ve kurtarma çalışmalarını bir süreliğine aksattığı belirtiliyor.