BIST 10.240
DOLAR 32,27
EURO 34,77
ALTIN 2.406,53
HABER /  GÜNCEL

Ruhsatsız binaya ilk kazma

Antalya’da, atıl vaziyetteki İl Özel İdare binasının yıkımına törenle başlandı. Kolonlarındaki patlama nedeniyle boşaltılan, 10 yıldır atıl ...

Abone ol

Antalya’da, atıl vaziyetteki İl Özel İdare binasının yıkımına törenle başlandı. Kolonlarındaki patlama nedeniyle boşaltılan, 10 yıldır atıl vaziyette bekleyen ve 32 yıldır ruhsatsız ayakta duran İl Özel İdare eski binasının yıkımına başlandı.
Antalya’da dünyaca ünlü falezlerin üzerine 1982 yılında inşa edilen 15 katlı, 52 metre uzunluğunda ve 20 yıl süresince İl Özel İdare binası olarak hizmet veren metruk bina boşaltılmasının ardından geçen 10 yıllık süre sonunda yıkımı nedeniyle düzenlenen törene Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, AK Parti Antalya İl Başkanı Mustafa Köse, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Antalya’nın dünyaca ünlü falezleri üzerinde duran eski il özel idare binası 10 yıl önce binayı taşıyan kolonlarda patlama meydana gelince bina boşaltılarak kaderine terk edildi. Belediye meclisinde alınan kararın ardından binanın yıkım süreci başladı. Bir ayda binanın tamamen yıkılması, 1 ayda da hafriyatının taşınması planlanıyor.

"BİZİM HAYALLERİMİZE ONLARIN AKILLARI YETMEDİ"
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, binanın 20 yıl boyunca ruhsatsız hizmet verdiğini belirterek "Hala ruhsatı yok. Bugün biz İl Özel İdare binasını aynı zamanda ruhsatsız bir binayı yıkıyoruz. Kullanım izin belgesi yok. Bu trajedileri bu ülkede yaşadık" dedi.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, binanın yıkılmasıyla Antalya’nın büyük bir çirkinlikten kurtulduğunu söyledi. Hayal ettikleri projeleri gerçekleştirdiklerini belirten Türel, şöyle konuştu: "Göreve geldiğimizden bu yana hayal gibi görülen birçok yeri yıkıp yeni cazibe merkezleri oluşturduk. Buraları yıkılmaz diyenler yanıldı. Açık söylemem gerekirse bizim hayallerimize o yıkılmaz diyenlerin akılları yetmedi. Bugün bir hayal daha gerçek oluyor. Yıllardır bu bina boşaltılmış bir vaziyette bir çirkinlik abidesi olarak bekledi. Yıkmak bize nasip oluyor."
Binanın aynı zamanda ruhsatsız ve kullanım izninin olmadığını belirten Türel, sözlerine şöyle devam etti: "Bu binanın ruhsatı yok. Bugün biz İl Özel İdare binasını aynı zamanda ruhsatsız bir binayı yıkıyoruz. Kullanım izin belgesi yok. Bu trajedileri bu ülkede yaşadık. Üstelik dünya güzeli falezler tahrip edilerek 30 yıldır bu bina burada bekliyor. Yumuşak bir yıkımla yıkacağız çünkü falezler zarar görmemelidir."

YÜKLENİCİ FİRMA BELEDİYEYE 357 BİN TL ÖDEYECEK
Yıkım için ihale yaptıklarında 24 firmanın ihaleye katıldığını ve yıkımdan sonra ortaya çıkacak hurda ve molozlar karşılığında belediyeye 357 bin TL ödemeyi kabul eden firmanın ihaleyi kazandığını kaydeden Türel, yıkım işleminin yumuşak bir şekilde falezlere zarar vermeden sürdürüleceğini söyledi. Türel, yıkım için ihale yaptıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "İhaleye 24 firma katıldı ve binanın hurdaları karşılığında Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne 357 bin TL ödeyen yüklenici firmaya verildi. Bina iki ay içerisinde yıkılacak. Bu alanın tamamını yeşil alan olarak Antalya’ya kazandıracağız."

MÜJDE VERDİ
Başkan Türel, yıkılan İl Özel İdare binasının hemen karşısında duran ve falezlerin üzerinde bulunan bina sakinlerine de bir müjde verdi. Yeni bir proje ile yıkılan alanın yeşil bir alan olarak kentte cazibe merkezi haline geleceğini belirten Türel, binalarda oturan mülk sahiplerinin de izinlerini alarak o binaları da yıktırıp falezlerin doğal görüntüsünü koruyacaklarını söyledi. Türel, Cumhuriyet Meydanı’nı genişletip Antalya’ya kazandıracaklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Antalya’nın falezler üzerindeki mülk sahiplerinin rızasını da almak şartıyla bu binaları da oradan kaldırmak için çalışıyoruz"

"KENT GÜZELLİKLERİ ÖNEMLİ"
Antalya Valisi Öztürk de, Antalya’ya yabancı turistlerin sadece deniz ve kum görmeye gelmediğini kent güzelliklerinin de önemli olduğuna vurgu yaparak bu tür çirkinliklerin ortadan kaldırılmasının güzel işler olduğunu söyledi.
Konuşmaların ardından vinç halatlarıyla binanın tepesine çıkarılan bir kepçe Antalya Valisi Sebahattin Öztürk’ün telsizden "Yıkıma başlayabilirsiniz" talimatını vermesiyle kepçe ilk darbeyi vurdu ve yıkım resmen başlamış oldu.
(İHA)