BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  EKONOMİ

İran'dan Türkiye'ye ucuz doğalgaz şartı

İran, Türkiye'den doğalgaz fiyatlarına ilişkin tahkim davasının geri çekilmesini istedi.

Abone ol

Enerji ve Tabii Bakanı Yıldız, İran'ın gaz fiyatında indirim için tahkim davasının çekilmesini istediğini, ancak bunun doğru olmayacağını ilettiklerini söyledi.

Yıldız dün akşamki görüşmelerde sonuç alınamamasının ardından gelecek hafta İran heyetinin müzakereler için yeniden Ankara'ya geleceğini söyledi.

TOBB'da düzenlenen Türk-İran İş Konseyi'nin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldız, İran ile doğalgaz fiyatının düşürülmesi için dün akşam yapılan müzakerelerin sonuçlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yıldız, "İran tarafına bizim fiyatları yüksek bulduğumuzu söyledik, kendileri dört sayfalık bir teklif sundular, bunu yeterli görmediğimizi ifade ettik... İran tarafı gelecek hafta tekrar görüşmeler için gelecek. Şu an İran doğalgazı en pahalı aldığımız ülke, bu yüzden fiyat indirimi olacağına dair inancımızı ilettik" dedi.

İran, Rusya'nın ardından Türkiye'nin en büyük ikinci doğalgaz tedarikçisi konumunda bulunuyor. İran'ın dört sayfalık teklifinde herhangi bir somut indirim ya da rakam sunulmadığını, fiyat müzakerelerine başlamak için İsviçre'de devam eden tahkim davasının çekilmesi şartını sunduklarını belirtti ve, "Tahkimin çekilmesi şartının doğru olmayacağını kendilerine söyledik" dedi.

Türkiye, İran'a karşı doğalgaz fiyatının yüksekliğini de içeren iki ayrı tahkim davası açmıştı. Başbakan Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, dün akşam düzenledikleri basın toplantısında iki ülkenin enerji ve petrol bakanlarının doğalgaz fiyatı konusunu müzakere edeceğini belirtmişti. Erdoğan mutabakat sağlanması halinde Türkiye'nin İran'dan gaz ithalatının artabileceğini belirtmişti.