BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Ruhani: İsrail'in nükleer silahları da denetlensin

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İsrail'in de nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasına taraf olması ve elinde bulundurduğundan şüphelenilen nükleer silahların da uluslararası denetime açılması çağrısında bulundu.

Abone ol

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İsrail'in de nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasına taraf olması ve elinde bulundurduğundan şüphelenilen nükleer silahların da uluslararası denetime açılması çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısında düzenlenen, nükleer silahsızlanma konferansında konuşan Ruhani, Ortadoğu'nun nükleer silahlardan arındırılması çabalarının geçmişte başarısızlığa uğradığına dikkat çekti.

Konferansta Bağlantısızlar Hareketi Dönem Başkanı sıfatıyla söz alan İran lideri, "Bu bölgede sadece İsrail nükleer silahsızlanma anlaşmasına taraf olmadı. Bu yüzden daha fazla vakit kaybetmeden anlaşmaya taraf olmalıdır." diye konuştu.

Ruhani İsrail'in de anlaşmaya taraf olmasıyla 'bölgedeki tüm nükleer faaliyetlerin' Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı tarafından denetlenebileceğini vurguladı.

Hasan Ruhani, "Hiçbir ülke nükleer silahlara sahip olmamalıdır. Çünkü bu silahlar için doğru el yoktur." dedi.

İsrail nükleer silahlara sahip olduğunu hiçbir zaman kabul ya da reddetmedi.

'3 ay içinde anlaşma'

İran Cumhurbaşkanı, Amerikan Washington Post gazesine verdiği demeçte de ülkesinin nükleer programı konusunda muhataplarıyla 3-6 ay içinde anlaşmaya varmak istediğini söyledi.

Ruhani, gazeteye açıklamasında, bu meselenin çözümünün ABD-İran ilişkilerindeki yumuşama sürecinin başlangıç noktası olacağını belirtti.

Hasan Ruhani, bu konuda müzakere yürütmesi için dini lider Ayetullah Hamaney'den tam yetki aldığını vurguladı.

İran, uranyum zenginleştirme programı konusunda bugün P5+1 olarak bilinen (BM Güvenlik Konseyi'nin daimi beş üyesi ve Almanya) ülkelerle görüşmeler yapacak.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, New York'ta ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin yanısıra, Çin, Rusya, Almanya, İngiltere ve Fransa'dan temsilcilerle bir araya gelecek.

Zarif-Kerry görüşmesi, İran ve ABD arasında 1979'dan bu yana yapılan en üst düzey görüşmelerden biri olacak.

Hasan Ruhani Salı Günü Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada nükleer programları konusunda bir takvim çerçevesinde sonuç almaya yönelik görüşmeler yürütmeye hazır olduğunu söylemişti.

Batılı ülkeler İran'ın nükleer silah geliştirmeye çalıştığını iddia ederken İran uranyum zenginleştirme programının elektrik enerjisi üretmeye yönelik olduğunda ısrar ediyor.