BIST 10.159
DOLAR 32,18
EURO 35,04
ALTIN 2.469,20
HABER /  GÜNCEL

RTÜK kaçak TVlerin peşinde!

RTÜK Kaçak karasal yayın yapan TV’leri takibe aldı. Yakında ceza yağacak..

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- RADYO ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), bazı televizyonların yasalara aykırı olarak karasal yayın yaptığını saptadı ve bunlara gerekli cezaların verilmesi için yasal işlem başlattı.

İzin ve Tahsisler Dairesi Başkanlığı'na ülke genelinde araştırma yapma talimatını veren RTÜK, 15 gün içinde gelecek raporlar doğrultusunda, yasak yayını sürdüren TV'ler hakkında, sonuçları itibariyle "hapis ve kapatma" cezalarına kadar uzanabilecek, kararını verecek.

İŞTE SAPTANANLAR
RTÜK, son toplantısında kaçak yayın yapan TV'lere ilişkin raporları görüştü. RTÜK İzmir Bölge Müdürlüğü, bazı yayın organlarının uydu yayını yapması gerekirken, yasaları çiğneyerek karasal yayın yaptıklarına ilişkin tespit tutanağını RTÜK yönetimine gönderdi.

Eylül 2008 dönemine ait tespit tutanağında, Kanal 24, Ülke TV, Net TV, Kanal 35, Kanaltürk ve Ulusal Kanal'ın kaçak karasal yayın yaptığı bilgisi vurgulandı.

Raporu değerlendiren RTÜK Yönetim Kurulu, Ankara ve İstanbul ve bütün Türkiye'de karasal yayın izni olmadan kaçak yayın yapan TV'ler bulunduğunu kabul etti. Toplantıda, Kanal 24, TV-5 ve Net TV'nin de yer aldığı bazı kanalların kaçak karasal yayın yaptığı kaydedildi.

15 GÜN SÜRE
Yönetim, kaçak yayınları izleyen RTÜK İzin ve Tahsisler Dairesi Başkanlığı'na, "Türkiye genelinde kaçak yayınlar hakkında yapılmış olan girişimler ve son durumun onbeş gün içinde Üst Kurul'a rapor edilmesi" talimatını verdi.

Üst Kurul, onbeş gün sonra gerçekleştireceği toplantıda kaçak yayın yapan TV'lere uygulanacak yaptırımları değerlendirecek ve karara bağlayacak.

Öte yandan, 1994'ten önce kurulan TV'lerin karasal yayın yapma hakkının bulunduğu, bu tarihten sonra karasal yayın izni verilmediği için, sonra kurulup da yayın yapan TV'lerin ancak kaçak yolla karasal yayın yapabilecekleri bildirildi. RTÜK Kanunu'nun "Ceza ve Müsadere" başlıklı 34. maddesi, RTÜK'ün izni olmadan yayın yapan kişi veya kuruluşların yöneticilerine altı aydan iki yıla kadar hapis ve 50 günden 5 bin güne kadar adli para cezası verilmesini öngörüyor.